21. apr
 
Med fisking som rekreasjon og fritidsaktivitet
I Romeriksåsen ligger fiskevannene på rad og rekke. Noen av dem er lett tilgjengelig. Ved Bjertnessjøen er det også bygget fiskerampe for bevegelseshemmede.

Publisert: 28.jun.2018 20:00
Oppdatert: 26.jun.2018 13:22

– Fisking er en fin form for rekreasjon. Mange, blant andre jeg, er inne i ei boble når jeg fisker. Da er det fisking og naturopplevelsen det dreier seg om. Da kobler jeg ut alt annet og nyter naturen og dyrelivet rundt. Det er jo også artig å få noen fisker, sier Atle Wenger, leder for fiskestellutvalget i Nannestad jeger- og fiskerforening.

Han forteller at det er noen vann hvor man kan kjøre helt fram til vannkanten, noen må man gå noen meter til, mens andre ligger lenger unna. Foreningen har ansvaret for 30 fiskevann hos grunneierne Nannestad Almenning og Fearnley skog.

LES OGSÅ: Ny rampe gjør fisking mulig for alle

FISKE FOR ALLE

– Vi ønsker at så mange som mulig skal oppleve gleden ved å fiske. De vannene som er enklest å komme til er Bjertnessjøen, Tolleftjern og Tangetjern. Disse vannene kan man komme enkelt til selv om man er litt dårlig til beins. Til Råbjørn er det heller ikke så langt å gå. For dem som har barn som vil fiske så er disse vannene fine å starte med, sier Wenger.

Svein Erik Kopperud, også han litt mer enn middels interessert i fisking, mener gode fiskeopplevelser for barn er viktig.

– Det er veldig spennende å fiske, og for de minste vil denne interessen kanskje vare livet ut hvis de er så heldige å få bli med noen eldre med erfaring slik at de får fisk. Det er ikke noe som er bedre rekreasjon enn fisking, hevder Kopperud.

BÅTUTLEIE

I Råbjørn har jeger- og fiskerforeningen båt som kan leies.

– Denne bookes på nett, og man finner informasjon om dette på våre nettsider, sier Wenger.

Hvert år setter foreningen ut 600 ørreter i mange av de 30 fiskevannene i sin sone.

– Det er ørret og abbor i alle våre fiskevann. I Råsjøen er det også røye, sier Wenger.

Han opplyser at det ikke blir satt ut ørret i Bjertnessjøen.

– Den produserer så godt selv. Der har vi også bestemt at minstemålsregelen heller ikke gjelder, sier Wenger.

FISKEELDORADO

Svein Erik Kopperud trekker fram Prestkonevannet som kanskje ett av de mest fiskerike vannene i Romeriksåsen.

– Der er det både fin abbor og fin ørret. Men da må man gå en drøy halvtime. Gjør du imidlertid det er du midt i et fiskeeldorado. Da ligger også Breidsortungen og Smalsortungen like ved, sier Kopperud.

Ørekyte er det mye av i flere vann, og foreningen satte derfor i gang et ørekyteprosjekt i Bjertnessjøen og Råsjøen for fire år siden. Hele sommeren bruker Rune Torp Johnsen og Åsmund Brustad ruser for å få opp ørekyte for å gi annen fisk bedre vekstvilkår.

–I løpet av fire sesonger har vi tatt opp 160 kilo ørekyte. Det blir jo ganske mange, sier Torp Johnsen.

Han påpeker at de må holde dette trykket oppe hele tida.

– Ørekyte formererer seg utrolig fort, og skulle vi hoppe over en sesong så blir det å begynne på nytt, sier Torp Johnsen.

30 ÅR MED I SKUDDET

I 1989 kom aller første utgave av medlemsbladet I Skuddet ut. Nylig ble jubileumsutgaven distribuert.

Svein Erik Kopperud har helt siden starten for 30 år siden stått bak produksjonen av informasjonsbladet, som etter hvert har blitt mer et magasin. Første utgave var 48 sider i A5-format, lagd med skrivemaskin og Letraset. Nyeste utgave, som nylig ble gitt ut, består av 100 sider med variert innhold og annonser. Dataalderen gjorde sin ankomst i jeger- og fiskerforeningens redaksjon i 1993–1994.

– Antall sider har de siste åra variert mellom 100 og 124 sider, sier redaktør Kopperud.

Han røper at han bruker om lag 500 timer i året til å lage bladet, som kommer ut to ganger i året. I tillegg kommer dugnadene for andre medlemmer til blant annet distribusjon.

Bladet blir vanligvis distribuert til medlemmer og abonnenter, et opplag på om lag 1800.

– Siden vi har jubileum i år valgte vi å sende det til alle med postnummer 2030, sier Kopperud.

Han forteller at kostnadene til trykking er 90.000 kroner i året. I hvert blad legges det ved en innbetalingsblankett hvor de som ønsker det kan støtte bladet.

– Vi får inn om lag 50.000 kroner fra våre abonnenter. Med annonseinntektene går vi med et lite overskudd, sier Kopperud.

Innholdet i informasjonsbladet er variert, og mange også utenfor foreningen finner mye interessant.

– Vi distribuerer på dugnad, og alle får dermed ikke bladet samtidig. Noen etterlyser da bladet hvis de for eksempel snakker med andre som allerede har fått det i postkassa. Det er jo hyggelig, sier Kopperud.

LES OGSÅ: Cato har overtatt fiskepinnen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no