18. okt
VIKEN: Venstres Runar Bålsrud (t.v.), ordfører i Hurdal, Karl Henrik Laache, varaordfører i Nannestad, og Solveig Schytz, leder hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune, mener sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud til Viken vil bety desentralisering og overføring av mer makt til distriktene.
 
Mener regionreformen vil styrke distriktene
Venstre mener regionreformen vil føre til større makt i distriktene og dermed et bedre lokaldemokrati. Fra 1. januar 2020 blir Østfold, Akershus og Buskerud sammenslått til Viken.

Publisert: 07.okt.2018 06:00
Oppdatert: 03.okt.2018 09:45

– Mange mener sammenslåingen av fylker er sentralisering, men det er faktisk det motsatte. Det blir mer spennende når folkevalgte i det nye fylket får nye oppgaver som byråkrater i staten har styrt før, sier Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune.

Hun påpeker at det nå er vedtatt av Stortinget at det blir Viken fylkeskommune, og er glad for at det ble en avklaring med KrF.

OVERTAR MAKT

Schytz forteller at de er opptatt av at et viktigste målet med regionreformen er å overføre makt og oppgaver fra staten til de nye fylkene.

– Vi mener at desentralisering og maktspredning er viktig for demokratiet, sier hun.

Hun viser til at det i avtalen mellom KrF og regjeringspartiene nå ligger avklaringer på blant annet overføring av deler av Statens vegvesen, landbruks- og naturforvaltningen som i dag ligger hos fylkesmannen, virkemidler for innovasjon- og næringsutvikling, som i dag ligger hos SIVA, og Innovasjon

Norge.

– Men også tilskudd til bredbåndsutbygging, som Venstre har vært opptatt av fordi det er så utrolig viktig for næringsliv og bosetting i distriktene, sier Schytz.

MULIGHETER

Hun påpeker at det skal være bra å bo og leve i hele Viken, og at de er opptatt av å peke på de mange nye mulighetene som nye Viken gir, også på de områdene der fylkeskommunen allerede i dag har ansvaret.

– Dette gjelder ikke minst kollektivtrafikken. Å få på plass et nytt, sammenhengende og sømløst billettsystem for hele Viken og en kollektivtrafikk som henger sammen på tvers av dagens fylkesgrenser er noe av det som må på plass først, sier Schytz.

Hun ser imidlertid utfordringer med hvordan man skal gjøre prioriteringer i det nye fylket.

– Vi må finne en ny måte å gjøre dette på, og sørge for at alle folkevalgte gjør seg kjent med hele Viken. Det handler om i god nok grad å kjenne lokale forhold. Det kommer til å bli utfordrende, men helt nødvendig å bruke mye tid på, sier hun.

Schytz opplyser at Sandvika eller Lysaker er alternativer for hovedkontoret til Viken fylke, med et regionkontor i Sarpsborg eller Fredrikstad.

NÆRMERE LOKALSAMFUNN

Karl Henrik Laache, varaordfører i Nannestad, mener regionsreformen betyr at man trekker avgjørelsene som tas nærmere lokalsamfunnene.

– Vi må ha den tilliten til lokal- og fylkespolitikere at de fatter fornuftige vedtak som er bedre tilpasset de lokale forholdene, sier Laache.

Han viser til at mange mener den nye regionen er for stor, og med lange avstander.

– Men det er ikke lenger fra Kongsvinger til Kvikne enn det er fra Halden til Hemsedal, sier Laache.

Han ser noen fordeler med at Oslo blir stående igjen alene.

– De folkevalgte der ville ikke gjort prosesser noe enklere innad i denne regionen, men jeg mener et samarbeid på flere områder, blant annet kollektivtrafikk og videregående skoler, er viktig, sier Laache.

BREKKSTANG

Runar Bålsrud, ordfører i Hurdal, ser det som viktig for kommunene å ha politikere i Viken.

– De kan brukes. Det er ganske spennende at vi politikere kan være en brekkstang inn. Vi kan si det som ikke stortingspolitikere kan si, fordi vi sitter på utsiden. Uavhengig av hva som skjer i stortingskorridorene kan vi tråkke til litt på enkelte områder. Venstre har vært opptatt av regionsreformen, men ikke for enhver pris. Det må være oppgaver nok så den nye fylkeskommunen faktisk har en virkelig misjon for lokalsamfunnene, sier Bålsrud.

Han opplyser at Lunner og Jevnaker kommuner også blir en del av Viken fra 1. januar 2020.

LES OGSÅ: John Arve Eide ble Vikens kulturdirektør

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no