18. jul
 
Messe med mening i Letohallen
Letohallen går nye veier i det tradisjonelle vårmarkedet. De har utvidet begrepet «brukt» og har invitert blant annet elever til å dekke et festbord for barn.

Publisert: 27.feb.2018 12:00
Oppdatert: 28.feb.2018 09:47

På Råholt ungdomsskole har en gruppe elever redesign og redesign som valgfag. Under messa neste helg kan publikum glede seg over et barnebursdagsbord med blant annet gamle Donald-blad som servietter som elevene har dekket.

TENKE NYTT

– Vi ønsket å tenke nytt i forhold til hva vi ønsker å fylle vårmarkedet vårt med. Bærekraft, miljø og gjenbruk er i tiden og noe alle forholder seg til. Derfor har vi i år utvidet begrepet «brukt» til å omfatte gjenbruksbutikker og redesign, forteller Tone Føleide-Sandvold, salgs- og markedssjef iBest Western LetoHallen Hotel.

Når tanken om fornyelse var tenkt, ble Fretex, gjenbruksbutikken på Råholt, Omgjøras på Dal, Brukte brudekjoler på Råholt og kunstner Gry Solberg, invitert.

HALVE PRISEN OG VEL SÅ DET

Jenny D. Tjernsli driver Brukte Brudekjoler, som også selger selskapskjoler.

– Vi har med oss en sydame til Letohallen som skal redesigne en brudekjole. Ofte er kjolene brukt bare én gang, og renset koster de det halve av en ny, forteller hun.

Jenny sier at mange av kjolene de får inn i butikken, har prislappen på og faktisk er helt ubrukte.

Også Norsk Luthersk Misjonssambands bruktbutikk på Råholt skal dekke festbord hvor ikke en eneste ting er ny.

Rolf Lund Larsen, salgsansvarlig i Fretex Øst-Norge, er opptatt av at ikke så mye som en tråd skal gå til spille, og det er et hovedfokus på standen under messa. Der blir det også satt opp en Fretex-boks hvor folk kan levere klær og tekstiler de ikke lenger bruker.

– EU har som mål at innen 2030 skal 65 prosent av avfallet vårt gjenbrukes. Dermed må vi bli enda strengere enn i dag. Vår ombruksbutikk solgte i fjor 105 tonn varer – ting som ellers ville blitt kastet. Nå blir de brukt igjen, sier Kirsten E. Lunden i Øras.

DOSKILT BLIR KUNSTPROSJEKT

Letohallens toaletter pusses i disse dager opp. Men for at publikum skal få kunnskap til hvor doen er, må det skiltes. Dette er kunstner Gry Solberg invitert til å ta seg av.

– Jeg har tenkt å bruke rester av ting som håndverkerne har brukt under oppussingen, i tillegg skal det brukes «varer» fra Øras. Skiltet skal bli stort, og jeg skal jobbe på en stand under messa, forteller hun.

Rundt 70 «vanlige» utstillere har bestilt stand under messa 10. og 11. mars.

 
MESSE MED MENING:Letohallen gjør i år en vri på vårmessa si og har et spesielt forkus på gjenbruk. F.v.: Gry Solberg, Hege Bentzon og Tone Føleide-Sandvold fra Best Western Letohallen Hotell, Kirsten Lundem, jentene fra RUSK, Jenny D. Tjernsli og Rolf Lund Larsen.
DONALD OG KORK: Gamle Donald-blader kan fint bli servietter og en kort kan brukes til bordkort. Et bursdagsbord behøver ikke koste skjorta.
Fakta
  • Det har i mange år vært arrangert antikk og bruktmesse i Letohallen, både høst og vår.
  • Neste helg er det vårmarked, men denne gangen noe annerledes.
  • Arrangøren vil rette fokus mot redesign og gjenbruk, og derfor er blant annet Fretex og andre bruktutsalg representert med stand.
  • Elever fra RUSK skal dekke bord med blant annet gamle Donald-blader.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no