22. apr
ELJUBEL. Hedda Heyerdahl i Salto Ladestasjoner AS, Hans Olav Røtterud i Bravida Norge, prosjektleder Tom Runar Lier i Ullensaker kommune og ordfører Tom Staahle (Frp) gleder seg stort over åtte nye ladeplasser for elbiler utenfor rådhuset i Ullensaker.
 
Miljøvalg i kommunen – åtte nye elbilladere klare til bruk
JESSHEIM. Åtte nye ladeplasser for elbiler står klare til bruk på parkeringsplassen bak rådhuset i Ullensaker.

Publisert: 01.mar.2017 12:58
Oppdatert: 01.mar.2017 13:24

– Dette viser at det er et stort og viktig miljøfokus i Ullensaker kommune. Vi er framoverlente, sier ordfører Tom Staahle (Frp).

I 2016 ga Akershus fylkeskommune nærmere seks millioner kroner i støtte til miljøtiltak. Ullensaker kommune fikk 175.000 kroner av disse i støtte til åtte nye ladeplasser ved rådhuset.

– Vi ønsker å legge til rette for flere elbiler. Flere av våre ansatte bruker elbiler, og vi hadde ikke godt nok tilbud her på rådhuset. Vi øker nå kapasiteten fra to til åtte, med kapasitet til utvidelse av fire plasser til, sier prosjektleder Tom Runar Lier i Ullensaker kommune.

Det er Salto Ladestasjoner AS i Oslo som, sammen med Bravida Norge på Jessheim, har levert det nye ladeanlegget. De kan brukes fritt av alle på kveldstid og i helgene – mot et lite vederlag. I ordinær arbeidstid fra 06.00 til 17.00 er de forbeholdt kommunens egne ansatte. Fra 1. januar i 2018 kommer det krav i regi av Vegdirektoratet til antall ladeplasser på parkeringsanlegg.

Halvhurtig lading

– Kommunen har derfor tatt et steg videre i miljøkampen, og nye kommende krav. Vi håper disse ladeplassene kan bli et godt tilbud for andre el-bilister i kommunen, for eksempel besøkende eller kunder i sentrum, på kveldstid og i helger, sier Lier.

Det nye ladeanlegget består av åtte ladeuttak, hvor alle følger den nyeste standarden med Mode-3 og har Type-2 kontakter.

– To av uttakene er klargjort for 3-faselading, og kan derfor regnes som «halv-hurtig» om man lader en bil som kan ta imot 3-fase. Alle elbiler som selges i dag er kompatible med dette ladeanlegget, sier Lier.

– Vi liker å delta i utviklingen og tilretteleggelsen av miljørettet teknologi, og er opptatt av at vi er med på å legge grunnlaget for det grønne skiftet innen norsk næringsutvikling, sier Hedda Heyerdahl i Salto Ladestasjoner AS.

Kommer flere ladere

Administrasjonen i Ullensaker kommune jobber nå med å øke tilbudet på ladestasjoner. De nye uttakene er fordelt på 1x22 kW (2x11 kW), mens de andre seks uttakene har inntil 7 kW hver.

– Kommunen stilte høye krav til løsning og driftsutgifter. Bravida har driftsansvaret de to første årene. Vi stilte også krav til et administrasjonssystem, der vi kan ta ut forskjellige data. Dette kan vi bruke i videre arbeid med ladestasjoner i kommunen. Anlegget er utstyrt med en effektstyring som rettferdig fordeler den tilgjengelige strømmen når alle uttakene er i bruk samtidig, sier Tom Runar Lier, og legger til at dette er en ny og smidig måte å lade på som egner seg godt for lading ved parkeringsanlegg der man normalt skal stå parkert en stund.

– Det er i praksis nok strøm til alle for disse åtte ladeplassene, sier Lier.

– Ladestasjoner har vært etterspurt, og dette gjør at vi nå kan levere et bedre tilbud til våre ansatte og innbyggerne i kommunen, sier ordfører Staahle, som selv kjører dieselbil – inntil videre i hvert fall.

På nettsiden www.ladeinorge.no er det mulig å søke og få oversikt over steder det er mulig å lade bilen rundt omkring i Norge.

Søker du for eksempel på «Ullensaker» vil du få opp de åtte ladeplassene som ligger ved rådhuset i Furusethgata 12 på Jessheim.

På denne nettsiden er det også mulig å se antall ladestasjoner, om de er opptatt for øyeblikket, hvor de ligger og eventuell pris for bruk.

For å bruke ladetjenesten på Jessheim må man være registrert som bruker på denne nettsiden. Betalingen skjer etter hver gang man har avsluttet et ladeforløp. Det er også mulig å få tilgang ved å sende en SMS med navnet på det uttaket man ønsker å lade fra.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FORNØYDE. Tom Staahle, Hans-Olav Røtterud og Tom Runar Lier er fornøyde med det nye anlegget.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no