16. jul
GLAD DAG: – En gledens dag, sa Rolf Thon (t.v.) sa han sammen med resten av jubileumskomiteen mottok sjekken på over Èn million kroner fra banksjef Karen Marie Sæther-Larsen. F.v.: Rolf Thon, Karen Marie Sæther-Larsen, Ola Rønne, Gunnar Gravdal Nerhus, John Egeland, Bjørnar Robertsen og Arnhild Ingeborgrud.
 
Milliongave til jubileet for Eidsivatinget
I 2022 er det 1.000 år siden Eidsivating ble opprettet. Onsdag kom Sparebankstiftelsen DnB med 1.050.000 kroner til jubileumsmarkeringen.

Publisert: 15.des.2017 09:00
Oppdatert: 13.des.2017 14:56

– En gledens dag, sa jubileumskomiteen leder, Rolf Thon, da han mottok sjekken fra DnBs banksjef på Øvre Romerike, Karen Marie Sæther-Larsen.

OLAV DEN HELLIGE

Eidsivating ble opprettet av kong Olav Haraldsson den hellige og hadde i omtrent 600 år tilhold rett utenfor Eidsvoll kirke.

I høst var det for øvrig også et annen 1.000-årsjubileum samme sted, da som kirkestedsjubileum.

Både kirken og etableringen av tinget er omtalt i sagaen om Olav den hellige i Snorres kongesagaer.

LAGTING FOR ØSTLANDET

Eidsivating var et overordnet ting for Østlandsområdet med sine egne lover.

Dit kom utsendinger fra blant annet Gudbrandsdalen, Østerdalen, Romerike, Ringerike, Hedmark med Solør og Oppland med Toten og Hadeland.

Biskopen, og noen ganger også kongen sjøl, deltok på tinget.

AMBISIØSE PLANER

Jubileumskomiteen har allerede lagt ambisiøse planer.

– Prosjektet har ei tidsramme på fem år der aktivitetene skal lede fram til jubileet i 2022, forteller Rolf Thon.

– Vi planlegger utstillinger, undervisningsopplegg for barn og unge og et opplegg med reetablering av Eidsivatinget for unge. Vi håper også å få et historisk spel.

– Dette er et prosjekt som faller innunder begrepet kulturarv som vi i sparebankstiftelsen støtter, sier banksjef Sæther-Larsen.

– Prosjektet skaper interesse for vår fortid og bidrar til kompetanseheving.

SAMARBEID

Prosjektet har allerede etablert samarbeid med nasjonale fagfolk som skal bidra med foredrag, feltbesøk, seminarer og forskning.

– Vi har også et samarbeid med Frostating og Gulating, og håper å få med oss Borgarting, slik at vi kan gå til et nasjonalt nettverk for lagtingstedene, forteller Thon.

I avtale med Eidsvoll videregående skole skal det gjennomføres et tverrfaglig forskningsprosjekt der også Eidsvoll historielag og Eidsvoll 1814 skal delta.

– Det planlegges også et fagsymposium på topp faglig nivå for å forske på rettshistoriens utvikling i perioden fra Olav Haraldsson til 1814, forteller Thon.

ARKEOLOGI

I forbindelse med utvidelsen av jernbanen er det foretatt arkeologiske utgravinger i området.

– Vi finner generelt lite spor etter tingsteder, men vi har funnet spor etter en storgård ved kirken. Nå vil vi samle de beste forskerne, og målet er å få gitt ut ei bok, sier arkeolog Ola Rønne som er fylkeskommunens representant i jubileumskomiteen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no