14. nov
 
Minst 100 familier i Eidsvoll har ikke penger til mat
EIDSVOLL. Ragnvald Holst-Larsen mener det er godt over 100 familier i Eidsvoll som til enhver tid ikke har penger til å kjøpe mat. Derfor starter han og faren Svein matutlevering med base i Mago Bs traktorstall på Eidsvoll Verk.

Publisert: 18.apr.2017 21:00
Oppdatert: 18.apr.2017 14:54

– Det er mange familier som kommer opp i akutte situasjoner hvor de mangler penger til mat. Det kan ta tid før statlige ordninger trer i kraft, og det kan da oppstå en periode hvor man står uten inntekter. For mange er det forbundet med skam å gå til NAV og be om sosialhjelp, sier Ragnvald.

40 FAMILIER NORD I EIDSVOLL

Ragnvald forteller at på Minnesund er det en kristen motorsykkelklubb som deler ut mat én gang i uka. I tillegg driver Frelsesarmeen i Eidsvoll matutdeling.

– Til Minnesund kommer det 40 familier og henter mat. Det var der pappa startet med å hjelpe til. Det kom henvendelser fra sørbygda om at det er behov for slik hjelp også der. I påsken har pappa, som er i Syden og hjelper til i sjømannskirken, fått flere henvendelser fra folk som ikke hadde mat, forteller Ragnvald.

En annen gruppe som har behov for mathjelp, er den som har hatt en langvarig sykdom hvor det meste av budsjettet går til husleie og medisiner.

– Flere av disse har ikke mulighet for å komme seg ut, og mange er helt uten nettverk. En annen veldig sårbar gruppe, er arbeidsledige med barn. Dessverre er det stort behov for matutdeling i vårt velferdssamfunn, sier han.

Og når folk ikke har penger til mat, har de i alle fall ikke penger til å kjøpe klær. Derfor starter far og sønn også opp et kleslager hvor man kan komme og plukke ut de plaggene familien måtte trenge.

– Vi har hatt en klesbyttedag, og det var der vi forsto at folk ikke bare manglet mat, men også klær, sier han.

FRYSERE OG KJØLESKAP

Ragnvald har brukt Facebook til å etterlyse brukte kjøleskap og frysere til matutdelingsprosjektet sitt. Han etterlyste også enda flere som kan kjøre ut maten og kontakter med matbutikksjefer på Øvre Romerike som kan gi matvarer. Det resulterte i to kjøleskap, to frysere og en benk som skal stå i et rom i traktorstallen i tilknytning til Mago B.

– Vi trenger også folk til å pakke maten i bæreposer når den tid kommer. Det er så ille at det mange som allerede nå som spør om vi har mat å dele ut, og det har vi jo ennå ikke, dessverre, sier Ragnvald.

ØKONOMIKURS

– Vi undersøker ikke årsaken til at folk kommer og ber om hjelp til mat, men om vi registrer at de samme kommer over lengre tid, ser vi på muligheten av å tilby dem et økonomikurs slik at de kan komme seg ut av en uønsket situasjon – rett og slett hjelp til selvhjelp, sier Ragnvald.

– Dette er jo et stort prosjekt – hvordan klarer du og din far å organisere alt dette?

– Vi skal opprette en organisasjon som heter «Vær så god». Men uten god hjelp fra frivillige, klarer vi ikke dette. Vi har behov for mange hjelpere, som selvfølgelig blir pålagt taushetsplikt. Har noen noe å bidra med, enten det er klær, mat eller det å være frivillig, er det bare å ta kontakt med meg, sier Ragnvald Holst-Larsen.

ORDFØRER: – 100 ER FOR MANGE

Eidsvolls ordfører, John-Erik Vika, er ikke glad over å høre at 100 familier i Eidsvoll ikke har penger til å kjøpe mat.

– Det er jo altfor mange. I utgangspunktet skal disse menneskene ivaretas av NAV-systemet, og min anbefaling er at de bruker denne rettigheten de har. Men det kan jo være at mange også gjør det, men at det ikke er tilstrekkelig. Det kan også være at flere ikke synes noe om å gå på NAV og be om hjelp. Det kan være mange grunner til at folk kommer i en slik beklagelig situasjon. Når man mister jobben sin, er det en stor overgang for noen å måtte forandre livsstil når inntekten er borte, sier Vika.

Ordføreren påpeker at Eidsvoll har 25.000 innbyggere og at 100 familer i den sammenheng er et lavt prosenttall.

– Men det er jo liten trøst dem som blir rammet, sier han.

Nå lover han at Eidsvoll skal se på sine satser for sosialhjelp.

– Dette skal vi gjøre i forbindelse med budsjettarbeidet til høsten. Men ett er sikkert: uten den frivillige innsatsen som mange gjør, stopper Norge, sier han.

LES OGSÅ: Over 6000 fattige på Øvre Romerike

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MAGO B. Ragnvald Holst-Larsen har fått i stand en avtale med eierne av Mago B om at hvis de pusser opp lokalene så får de bruke dem til mat- og kleslager.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no