22. apr
 
Restaurant på Gardermoen mulig smittekilde for salmonella
Før helgen ble flere personer over hele landet syke av en sjelden salmonellatype. Kilden var trolig restauranten Joe & The Juice.

Publisert: 25.sep.2017 12:30
Oppdatert: 25.sep.2017 12:54

– Pasientene bor over hele landet, men vi vet at i hvert fall sju av åtte som ble syke har vært på Oslo Lufthavn Gardermoen og handlet hos Joe & The Juice. Vi har derfor en sterk mistanke at dette var årsaken, uten at vi noen gang kan si dette helt sikkert. Årsaken til at kundene ble syke er heller ikke nødvendigvis svikt i rutinene hos restauranten, men at den kan ha brukt råvarer som var smittet med salmonella. Det har vi eksempler på at har skjedd tidligere, sier Catherine Svindland, seniorrådgiver seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet i en pressemelding.

STENGT

Mattilsynet tok før helgen prøver ved Joe & The Juice som er sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Restauranten ble stengt umiddelbart. I slike saker finner man ikke alltid smittekilden.

- Det er ikke meldt om nye sykdomstilfeller de siste ukene, og vi tror derfor at det ikke er fare for at flere kan bli smittet. Virksomheten har gjort flere tiltak og samarbeider med Mattilsynet, sier Svindland.

Folkehelseinstituttet varslet i forrige uke at de hadde registrert flere personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Alle var antatt smittet i Norge. I samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten, satte Folkehelseinstituttet i gang et arbeid med å kartlegge om de kunne ha en felles smittekilde.

LITE

Det er svært lite salmonella i norske husdyr og norske næringsmidler, sammenlignet med de fleste andre land i Europa. Men matvarer som er importert fra land der salmonella er vanligere enn hos oss, utgjør en smitterisiko. For å unngå å overføre smitte til andre, er det viktig at personer med diaré er nøye med håndvask etter toalettbesøk og før matlaging.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no