20. apr
GLAD: - Endelig er kirkeorgelet på plass, sier administrativ leder Marit Sæther i jessheim kirke.
 
Nå skal kirkeorgelet til pers
20. mai får publikum høre det håndbygde orgelet i Jessheim kirke for aller første gang.

Publisert: 18.mai.2018 19:00
Oppdatert: 18.mai.2018 19:38

Ingen kirke er komplett uten et skikkelig kirkeorgel med dertil høye piper på veggen. Orgelet i Jessheim kirke er bygd i Tyskland, deretter fraktet hit og montert av profesjonelle folk fra leverandøren Weimbs Orgelbau i Hellenthal litt sør for Köln. De har omtrent 600 års erfaring med å bygge kirkeorgler.

Orgelet i Jessheim kirke er bygd i ask, har flere enn 1000 piper og kostet kommunen nær fire millione rkroner. Søndag 20. mai skal innvies under gudstjenesten.

LANG PROSESS

– Montørene har holdt på her siden påske med å montere og ikke minst stemme orgelet som kom hit i en container. Orgelet er bygd spesielt til dette kirkerommet, etter at folk fra fabrikken først var her og tok mål. Dette har vært en lang prosess, sier administrativ leder Marit Sæther i Jessheim Kirke.

Orgelet, som omtales som et relativt lite kirkeorgel sammenlignet med gigantene vi finner i store kirker og katedraler, erstatter dermed flygelet som hittil er brukt i Jessheim kirke.

– Er akustikken her god?

– Ja, veldig. Både til musikk og ren sang, påpeker Sæther.

I tillegg blir det også en orgel konsert fredag 25. mai. Da skal orgelkonsulent og kantor Anders Hovind traktere tangentene. I tillegg blir trompetist Randi Anita Jacobsen akkompagnert på orgel av Jessheim kirkes kantor Jorunn Aasen Devold.

Kirkekoret Voce skal synge en kantate av D. Buxtehude, i samspill med orgel og strykere.

– Det blir en variert kveld der vi får høre orgelet både som solo- og akkompagnements instrument, sier Sæther.

– Hva synes dere om å endelig få orgelet på plass?

– Det er selvsagt strålende. Alle kirker må jo ha et orgel. Og orgelet vårt skal brukes til både gudstjenester, seremonier som vielser og dåp, og jeg regner med at det blir noen konserter utover også, sier hun.

BRUKSKIRKE

Jessheim kirke som vi kjenner den ble for liten og uhensiktsmessig for byen, og dermed ble det besluttet å utvide den. 5. mars i fjor ble den innviet, men først nå er den altså komplett.

HUSKER DU: Ingen nåde for den gamle kirken

– Og da mangler det bare publikum. Kommer de?

– Ingen fare. Folk i området her er veldig flinke til å bruke kirken sin. Bare i 2017 hadde kirkene i Ullensaker 29.000 mennesker på gudstjenester. Vi har rundt 1000 arrangementer i vår kirke, så den blir brukt flere ganger om dagen til alt fra babysang til korøvelser, etterskoletid-tilbud, konfirmantundervisning, konserter, og mye annet.

– Hva synes folk om kirken?

– Jeg tror folk liker den, ellers hadde vi nok fått høre det. Og vi som jobber er veldig fornøyde, påpeker administrativ leder Marit Sæther.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no