13. nov
 
Nå handler det om kong Carl Johan
I september for 200 år siden ble Carl Johan kronet til norsk konge.

Publisert: 07.sep.2018 15:00
Oppdatert: 11.sep.2018 15:23

– Det å lære mer om kong Carl Johan er viktig. Han regjerte da mange demokratiske institusjoner i landet vårt ble bygd, i en periode som var ganske spent, sier stortingspresident Tone W. Trøen.

Hun var en av flere distingverte gjester da Eidsvoll 1814 åpnet sin Carl Johan-utstilling torsdag.

– Jeg har tro på å markere slike jubileer for de gir oss en mulighet til å lære mer om demokratiet. Og jeg synes Eidsvoll 1814 forvalter historien vår på en flott måte i en tid der demokratiske verdier står i fare flere steder rundt om i verden, påpeker hun.

NORGES KONGE

Da Jean Baptiste Bernadotte mistet sin far og vervet seg til underoffiser i den franske hæren, ante han neppe at han en gang skulle bli konge av Sverige og Norge. I hæren utmerket han seg imidlertid med lederegenskaper og under den franske revolusjonen steg han i gradene. Siden det hadde blitt mulig for ikke-adelige å bli offiserer, ble han i 1794 utnevnt til brigadegeneral.

Da Napoleon ble fransk keiser i 1804 og konge av Italia året etter, utnevnte han Bernadotte til marskalk (øverste general i en hær). Etter slaget ved Austerlitz fikk han det lille fyrstedømmet Ponte-Corvo i Italia.

I Sverige ble barnløse Carl XIII konge i 1809, og da hans adopterte tronarving Christian August døde i 1810, trengte landet en kronprins. Mange så for seg en av Napoleons marskalker på tronen. Bernadotte var mest berømt og dessuten i slekt med Napoleon gjennom ekteskap. Han hadde også en sønn, slik at arverekken ville være sikret. 21. august 1810 valgte Riksdagen Jean Baptiste Bernadotte til svensk kronprins. Han tok navnet Sverige Carl XIV Johan (i Norge Carl Carl III Johan).

UTSTILLING

7. september er det 200 år siden han ble kronet til norsk konge. Carl Johan besøkte Eidsvoll Verk flere ganger som kronprins og konge, og Eidsvollsbygningen ble kongens regjeringskontor og audiensgemakker i de korte oppholdene den svenske og norske kronen var her.

LES OGSÅ: Hvor fikk folk i Eidsvollsbygningen maten sin fra?

Nå markerer Eidsvoll 1814 jubileet med en Carl Johan-utstilling i Eidsvollsbygningen. Til åpningen torsdag var både stortingspresidenten og ambassadørene til henholdsvis Sverige og Frankrike på plass.

– Vi synes det er veldig fint at de kommer hit, det gir tyngde til både seminaret og utstillingen. Carl Johan ble kronet i Bispegården i Trondheim, men siden de har sin egen feiring på selve dagen la vi åpningen til 6. september, sier Torbjørn Ellingsen ved Eidsvoll 1814.

Han synes jubileet er moro.

– Carl Johan hadde en ganske stor betydning for Norge. Som svenskekonge kunne han uten problemer satt en strek over vår grunnlov, og hvem vet hva som hadde skjedd da, spekulerer han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no