17. jul
SLIK KAN DET SE UT: Statistene Tamara Berbicheva og Pål Christian Jacobsen – begge ansatt i Ullensaker kommune og lykkelige på hver sin kant til vanlig – lot seg «vie» av ordfører Tom Staahle og varaordfører Willy Kvilten.
 
Nå kan disse vie deg
Om du har bestemt deg for et «borgerlig bryllup» kan det godt hende at en av de to herrene til venstre på bildet vil stå for vielsen.

Publisert: 12.jul.2017 08:30
Oppdatert: 12.jul.2017 15:36

For nå blir nemlig ansvaret for å gjennomføre ikke-kirkelige vigsler overført til kommunene. For få dager siden dumpet brevet fra Det kongelige barne- og likestillingsdepartement ned i posten hos Ullensaker kommune, der kommunen blir pålagt å ta på seg dette ansvaret.

ORDFØRER FØRER ORDET

Dermed kan det fort bli slik at det i Ullensaker blir Tom Staahle eller Willy Kvilten som fører ordet i bryllupet ditt. Eller Hans Thue og Karl Henrik Laache i Nannestad, eller John-Erik Vika i Eidsvoll – og så videre. Endringen gjelder alle kommuner i hele Norge, og det er heller ikke gitt at det er ordførerne som skal stå for vigslene. Det er opp til kommunestyrene å utnevne vigslerne.

MÅ HA SAK PÅ BORDET

Før kommunene kan ta imot brudepar, må kommunestyrene vedta hvordan opplegget skal være.

– Vi må vedta hvordan vi skal gjøre dette før vi setter i gang, sier ordfører Tom Staahle i Ullensaker.

Han og varaordfører Willy Kvilten er imidlertid klare for oppgaven.

– Absolutt, sier Willy Kvilten.

– Jeg har til og med satt meg inn i «liturgien» – hva man skal si å gjøre i løpet av seremonien. I den grad det blir en stri strøm av brudepar her hos oss, er jeg klar for dette, smiler Kvilten.

EGET FORMULAR

Å vie folk er ikke overlatt til tilfeldighetene: Sammen med brevet fra departementet, kommer en egen tekst og oppskrift som skal følges.

Den starter med «Kjære brudepar. Dere har kommet hit i dag for å bli viet til ektepar. Jeg vil minne dere om hvilken stor og viktig begivenhet det er nå to mennesker velger å leve sammen i ekteskap.»

Og sånn fortsetter det, helt til to «ja» bra brudeparet.

– Alle er velkomne, heterofile og homofile. Nå skal vi se på hvordan vigsler kan gjennomføres i praksis, sier Willy Kvilten.

DEL AV KOMMUNEREFORMEN

Å overføre borgerlige vigsler til kommunene er en del av kommunereformen, og oppgavefordeling mellom stat og kommune. Ordningen ble foreslått allerede i 2015.

– Oppgaven overføres fra Tingretten til kommunene. Avhengig av når vi får på plass detaljene – hvem som skal stå for vigslene og hvor det skal skje, regner jeg med at vi er klare for dette fra januar 2018, sier ordfører Tom Staahle.

 
Fakta
  • I 2015 ble det foreslått å overføre borgerlige bryllup fra Tingretten til kommunene. 
  • Nå innføres ordningen, og kommunene får i oppdrag å ta imot som vi gifte seg borgerlig. 
  • Det er opp til kommunene hvem som skal forestå vigslene, men ordførerne er selvskrevne kandidater 

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no