17. jun
PARKERING: Ullensaker kommune vil rydde opp i parkeringskaoset og har søkt om å få sende ut egne parkeringsvakter.
 
Nå vil Ullensaker ha parkerings-makt
Om ikke lenge kan kommunale vakter gi deg gebyr for ulovlig parkering på Jessheim.

Publisert: 29.sep.2017 21:00
Oppdatert: 29.sep.2017 18:39

Ullensaker kommune har søkt om å få såkalt «parkeringsmyndighet». Lensmannen har allerede bifalt forslaget, og sier at flere enn politiet må trå til dersom man ønsker å komme det økende parkeringskaoset i flyplasskommunen til livs. Kommunestyret har vedtatt å søke om parkeringsmyndighet, og nå ligger saken hos vegvesenet, som krever at kommunen får på plass en rekke detaljer før de kan gi Ullensaker kommune de nødvendige tillatelsene.

Les også: Flere parkeringsplasser ved Dal stasjon

– ET ØKENDE PROBLEM

Ullensaker kommune opplever biltrafikken og parkeringsproblemene i kommunen, og særlig på Jessheim, som økende – og farlig.

– Parkering av biler og feilparkeringer er et problem som er økende langs kommunale veier, plasser og gater, sier rådmann Rune Hallingby.

– Dette skaper trafikkfarlige situasjoner og uryddige forhold, i tillegg til at drift og vedlikehold av vegnettet tidvis blir vanskelig. Ullensaker, og særlig Jessheim by, vokser fort. Dette medfører også et større trykk på vegnettet vårt, og antall biler øker i takt med boligutviklingen, sier han.

Kommunen har søkt om å få ilegge gebyrer for brudd på parkeringsbestemmelsene langs alle offentlige veger i Ullensaker kommuner som er åpen for alminnelig ferdsel, i tillegg til myndighet til å sette opp skilt langs de kommunale veien. At kommunen ønsker at Jessheim skal være en sykkelby er også et poeng:

– Kommunen kan håndtere parkering på en ryddig måte som også kan bidra til å fremme sykkel og gange på en positiv måte, sier rådmannen.

MÅ SE PÅ DETALJER

Men før kommunen kan sende ut parkeringsvaktene sine, må Statens vegvesen gi kommunen myndighet til å drive kontroll med parkering i kommunen.

– Vi har allerede fått en søknad, men den mangler noen viktige avklaringer, skriver Gro Bakkerud, seniorrådgiver i Statens vegvesen, i et svarbrev til kommunen.

– Vi må få en søknad der kommunen blant annet beskriver hvordan de har tenkt å håndheve parkeringsbestemmelsene. Det må også framkomme at søknaden gjelder hele kommunen, skriver Bakkerud.

I tillegg krever vegvesenet å få vite hvordan kommunen har tenkt å håndtere eventuelle klager som kommer inn, og det må framkomme at kontrollørene er ansatt i kommunen. Det kreves også at det etableres et opplæringsprogram for kontrollørene.

EGEN STYRINGSGRUPPE

Formannskapet i Ullensaker vedtok tirsdag å sette ned en arbeidsgruppe for å lage en plan for hvordan parkeringsmyndigheten skal forvaltes.

Arbeidsgruppa har fått i oppdrag å utrede og gå igjennom kravene som Statens vegvesen har satt. Når arbeidsgruppa er ferdig, vil en utfyllende søknad bli sendt inn. Arbeidsgruppa består av ansatte fra ulike etater i Ullensaker kommune. Rapporten skal være ferdig i tide til å sende den endelige søknaden innen utgangen av 2017.

– MÅ TA GREP

Kommunen vil ta grep før det skjer noe alvorlig. Varaordfører Willy Kvilten i Ullensaker kommune sier det er nødvendig å gjøre noe med situasjonen.

– Vi har en del kommunale veger og parkeringsplasser. Det er særlig trafikkfarlige situasjoner vi vil til livs, sier han. Varaordføreren sier at håndheving av parkeringsbestemmelser vil gjelde for hele Ullensaker kommune, men at det kan bli ulike restriksjoner avhengig av veien og hvor den er. 

– Jessheim sentrum er i en særstilling når det gjelder trafikk, men en parkeringsmyndighet gjelder hele kommunen. Bilførerne må rette seg etter skilting på det enkelte stedet, sier Kvilten. Når der gjelder kostnader er ikke Kvilten spesielt bekymret. 

– Det vil koste kommunen litt å enten leie inn et firma eller ansette kontrollører selv. Men vi vil også ta inn penger i gebyrer. Det vil kanskje gå opp i opp, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no