21. apr
UENIGE: Naboene krangler om høyden på en tujahekk. Nå møtes de i retten.
 
Naboer med tujahekk i retten
To naboer i Eidsvoll har vel kanskje ikke det beste naboforholdet. Nå møtes de i retten, og striden står om høyden på en tujahekk.

Publisert: 02.apr.2018 06:00
Oppdatert: 27.mar.2018 14:10

Siden de to ikke klarte å bli enige om høyden på hekken, havnet saken i Forliksrådet. Heller ikke der kom de to til enighet. Dermed havner nå saken i Norges Domstoler, nærmere bestemt i Øvre Romerike tingrett, som en tvistesak.

– FØRSTE HEKKESAK

Kathinka Theodore Aakenes er saksøkers advokat.

– Jeg har ikke vært borti hekkesaker tidligere. Dette blir min første sak i emnet. Jeg har tidligere ført nabotivstesaker i retten, men jeg jobber meste med familierettslige forhold, sier hun.

Hun tror at de fleste slike saker blir løst naboene mellom, uten at de havner verken i Forliksrådet eller rettssystemet.

– En god del saker får sin ende i Forliksrådet, men noen må til retten. For dem som er berørt, altså partene, er dette veldig viktig, sier Aakenes.

MER VANLIG I OSLO VEST

– Slike tvistesaker er mer vanlig på Oslo vest enn her. Jeg leste om en en hekkesak for en tid tilbake. Der sto striden om en fem meter høy hekk. Den ble dømt til å kuttes til tre meter, sier Odd Magne Gjerde, sorenskriver ved Øvre Romerike tingrett.

– Det er en kø av straffesaker som venter på behandling i domstolene. Hva mener du om at stridigheter rundt en hekk opptar tid og ressurser i rettsvesenet?

– Man har jo krav på også å få avgjort sivile tvister hos domstolene, svarer sorenskriveren.

– Behandling av en tujahekk kan komme til å koste tusenvis av kroner. Hvem dekker dette?

– Begge parter har som regel rettshjelpsdekning via sine villapoliser. Det fører til at tvisteviljen blir mer villig. Det er ikke sikkert sakene hadde endt i retten om partene måtte betale ut av egen lommebok, sier Gjerde.

I teorien kan en slik hekkesak, om den er prinsipiell, gå helt opp til Høyesterett, men det er i sjeldne tilfeller.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no