20. jul
GLAD. Leder Petter Gulbrandsen i Nannestad tomtefesterforening, er svært glad for dommen i Øvre Romerike tingrett, og håper at Nannestad kommune ikke anker. Arkivfoto: Magnar Haraldsen
 
Nannestad kommune tok 57.000 for mye - i året
NANNESTAD. Kommunen forsynte seg grådig - og det er ulovlig.

Publisert: 19.jun.2016 13:02
Oppdatert: 27.jan.2017 14:18

I september 2014 økte Nannestad kommune festeavgiften til Rådyrvegen borettslag fra 1.737 til 60.973 kroner per år med virkning fra 1. januar 2014. Regulering av festeavgift var ikke behandlet i kommunestyret - selv om dette står i reglementet.

Dermed saksøkte borettslaget kommunen.

FULL SEIER

I Øvre Romerike tingrett vant Rådyrvegen borettslag på alle punkter. Nannestad kommune er dømt til utelukkende å kunne regulere festeavgiften etter konsumprisindeks. Kommunen krevde altså ca. 57.000 for mye per år fra borettslaget.

- Dommen er viktig for mange tomtefestere. De med likelydende kontrakter vil normalt bedømmes likt. Saken gjaldt om festeavgiften skal reguleres etter endring i pengeverdien eller i tomteverdi, sier en svært fornøyd leder Petter Gulbrandsen i Nannestad tomtefesterforening.

Retten fastslo at kommunestyret i oktober 2014, med Ap, Venstre, Sp og KrF, oppjusterte festeavgiften ulovlig.

DIALOG

Tomtefesteforeningen har siden 2014 invitert både tidligere ordfører og administrasjon til dialog.

- Den begrensede dialogen har vært lite konstruktiv. Vår advokat varslet på et tidlig stadium at tomtefesterne hadde en god sak. Vi har også informert kommunen om at festekontrakten var vurdert av flere advokater med samme konklusjon som retten kom frem til. Likevel valgte kommunen å prøve saken for retten, påpeker Gulbrandsen.

Nannestad kommune har lagt opp til en sosial boligprofil der det var et mål at det skulle være rimelig å etablere seg med bruk av tomtefeste. Tomtefeste er og skal være et boligsosialt tiltak.

- Dette har også lovgiver vært opptatt av. En kommune kan ikke påregne og drive tomtefeste etter selvkostprinsippet. Tomtefestere har et langt bedre juridisk og økonomisk vern enn en kommune. Dette må Nannestad kommune nå ta innover seg, sier han.

TAKTISK

Gulbrandsen mener administrasjonen bedrev et taktisk spill.

- Både før og etter vedtaket sendte administrasjonen brev etter brev med tilbud om innløsning av tomter til en svært høy pris, med knappe svarfrister. Mange festere har følt seg presset og blitt usikre på sin økonomisk framtid. Belastningen har vart over flere år. Vi mener kommunens motiv har vært å få flest mulig til å løse inn tomtene for på den måten hjelpe kommunen ut av den økonomiske skvisen den er i, sier han.

I dommen står det at det er ingen begrensning i adgangen til offentlig gjengivelse.

- Kommunen har i det vesentligste benyttet seg av unntatt offentlighet i flere år når tomtefeste har vært på sakskartet, både med og uten skriftlig saksprotokoll. Vår advokat har påklaget dette til fylkesmannen. En spekulasjon fra vår side er at kommunens gjorde dette for at administrasjon og politikere skal ha ro. I utgangspunktet har alle innbyggere i Nannestad rett til å følge med på hva som foregår, understreker Gulbrandsen.

KOSTBART

En enstemmig dom gir Rådyrvegen borettslag medhold i at ny festeavgift skal reguleres etter konsumprisindeks, og ble satt til 2439,38 kroner per 1. januar 2014. Videre må Nannestad kommune betale 166.271 kroner i saksomkostninger, pluss salær til skjønnsmedlemmer innen to uker.

- I tillegg tilkommer kommunens egne advokatutgifter. Saksbehandling i retten er dyrt og disse pengene kunne vært brukt til noe bedre, kommenterer Gulbrandsen.

Nannestad kommune skal innen fire uker behandle rettsavgjørelsen. Politikerne skal da vedta om de skal anke eller ei.

- Vi forventer at saken blir behandlet på en verdig demokratisk måte med saksprotokoll. Vi ber nå om at politikerne aksepterer dommen og at kommunen som en profesjonell part ikke kan drive tomtefeste etter selvkostprinsippet, slik at denne dommen blir rettskraftig, slutter han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no