19. jul
BLIR ELDRE. Her er Ciko som får laserbehandling av veterinær Knut-Arne Næverdal for lindring av alderdomsbetinget forkalkning i ryggen.
 
Når kjæledyret blir pensjonist
DYRHELSE. Her kommer del to om aldring hos hunder og katter.

Publisert: 28.mai.2014 15:27
Oppdatert: 27.jan.2017 12:14

Veterinær Knut-Arne Næverdal tar denne gang for seg forandringer i muskel og skjelett som det mest synlige bevis på at kjæledyret nærmer seg pensjonsalderen. Kreft, hjerte og lungelidelser, nedsatt nyrefunksjon, fordøyelsesbesvær, nedsatt syn og hørsel er også problemer som melder seg med alderen.

Stivere til beins

De fleste har erfart at den tidligere så aktive og glade hunden og katten blir stivere til beins etter hvert som alderdommen skrider fram. Musklene tilbakedannes, skjelettet slites og forkalkningene melder seg. Disse kan være lokale (leddforkalkninger) og generelle. Symptomene er halthet eller almen stivhet. Hunden må «gå seg til» etter hvile. Som hos menneske vil giktsmerter hos dyr variere med klima. I rått og kaldt vær forverres stivheten, i tørt og varmt vær ses bedring. Veterinæren kan ikke stoppe forkalkningsprosessen. Det er sjelden aktuelt å fjerne den. Smertene kan imidlertid dempes ved bruk av giktmedisin.

Kreft

Dyr er på samme måte som mennesker mottakelig for denne sykdom. I livets løp akkumuleres en rekke skadefaktorer i arveanlegget. Noen skader blir reparert, andre forårsaker delvis celledød og bidrar således til aldringsprosessen. Noen skader blir permanente og resulterer i økt mottakelighet for kreft. I praksis kan dette arte seg som svulster, utvendige som innvendige. Kirurgisk behandling er vanligst hos dyr, mens cellegift og strålebehandling er blitt mer vanlig.

Hjertesvikt

Denne tilstand kan ofte starte som små påleiringer på hjerteklaffene, som igjen kan nedsette hjertets pumpekapasitet. Eier merker i dette stadium av sykdomsutviklingen lite eller intet på dyrets yteevne, mens veterinæren kan høre en suselyd ved lytting over hjerte med stetoskop. Mer alvorlige hjertelidelser ytrer seg som tungpustethet ved anstrengelse og hjertehoste.

Nyrene

Ofte det organ som påvirkes først av aldringsprosessen. Eier merker til å begynne med økt tørst og at dyret ofte må ut på natten for å tisse. Langt framskredet nyresvikt viser seg som avmagring, nedsatt til opphørt matlyst og slapphet.

Regelmessig eldresjekk med blodprøve kan ofte avsløre ovennevnte sykdomstilfeller på et tidlig stadium, og riktige tiltak kan ofte forlenge dyrets alder betraktelig.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no