21. okt
 
Natteravnene får rede midt i sentrum: Blir mer tilgjengelige for ungdom i byen
JESSHEIM. Det siste året har de gjort den frivillige jobben uten verken oppholdsrom eller lagringsplass. Nå får Natteravnene egen base i taxibua.

Publisert: 30.mar.2017 09:00
Oppdatert: 30.mar.2017 12:04

– Det er helt konge at vi nå får tilholdssted på stasjonen. Det er jo her ungdommen ferdes, sier Greta Karine Braathen, leder for Natteravnene på Jessheim.

DELER TAXIBUA

For rundt ett år siden kunne de ikke lenger bruke ungdomshuset Calypso som lager. Braathen forteller at de siden har vandret litt hvileløst omkring. På et nylig møte i Trivelig Uteliv, der utelivsbransjen, politi, og andre aktører kommer sammen, fortalte Natteravn-lederen om problemet. Da reiste Roar Stene Granlund seg fra stolen, og på vegne av Øvre Romerike Taxi ønsket han Natteravnene velkommen inn i taxibua på Jessheim stasjon. I tillegg til å være lagringsplass for jakker og utstyr vil basen midt i byen gjøre Natteravn-tilbudet mer tilgjengelig for ungdom, politi og andre med store og små behov. Natteravnene har vasket rommet, fått opp dør og hengelås, og innredet med kaffe- og vannkoker. Ved dårlig vær har Natteravnene også mulighet til å tilby litt ly til både seg selv og andre som er ute.

– Om folk er tørste eller fryser kan de komme inn her og få seg noe varmt å drikke, sier Braathen.

PRATER MED UNGDOMMENE

I dag er mellom 55 og 60 personer tilknyttet Natteravnene på Jessheim. De går tre og tre om gangen slik at hver på lista gjør den frivillige innsatsen et par-tre ganger i året. De vandrer ved utestedene, venter ved utgangen etter siste visning på kinoen, og er på plass når kveldens siste tog kommer. Gjennom å prate med ungdommene vet de ofte hvor det er fester. Ungdommene samles gjerne på steder som Olaløkka, Nordbytjernet og Ljøgodttjernet. Også der får de besøk av Natteravnene.

– Vi har veldig god kontakt med all ungdom, alle utesteder og voksne som ferdes i gatene. Jeg har vært med fra starten og har ennå ikke fått ett eneste ubehagelig ord. Det er kun positive tilbakemeldinger, sier Braathen.

MYE ROLIGERE UTE

I de snart 20 årene hun har vært Natteravn på Jessheim har gjerningen utviklet seg mye. Den gang gikk de ut klokken 12 på natta, hvor det gikk i ett med hjemkjøring av mange fulle voksne, og hvor de samtidig bevitnet mang en slåsskamp fram til 5-tiden om morgenen. Siden 2012 har det roet seg.

– Etter at Trivelig Uteliv kom så har situasjonen endret seg betraktelig. Politiet er flinke til å følge opp og alt virker veldig preventivt, sier Braathen.

Faktisk er det så rolig at de nå har bestemt seg for å kutte ut fredagene, og kun gå lørdager fra klokken 22 til 2.

– På fredagene er det nesten ingen som er ute, men på lørdagene er det fullt. Derfor prøver vi dette fram mot sommerferien, sier Braathen.

MOTIVERTE

Gunn Marit Hansen og Else Trine Risebrobakken er nye i Natteravnene Jessheim.

– Jeg har tenkt på å bli Natteravn i mange år. Og nå har jeg selv unger som er i den rette alderen, sier Hansen.

De to er kolleger og ble enige om å melde seg for å prøve. Risebrobakken forteller at de ble såpass godt mottatt på sin første runde, både av Greta og folk ute, at de fort ble enige om at dette er noe de vil være en del av.

– Da vi gikk for første gang kom tre-fire personer bort om fortalte at vi gjør en fantastisk innsats. Slike positive tilbakemeldinger gjør noe med en som person, og da får man i hvert fall lyst til å bli med videre, sier Hansen.

LES OGSÅ: Et helt nytt liv for musikk, dans og drama på Jessheim

LES OGSÅ: I 50 år har Orbit Arena hjulpet dem som trenger hjelp til å komme tilbake i arbeid

 
NYTT STED. Natteravnene er strålende fornøyde med at de nå har fått tilholdssted i Jessheim sentrum. Dette lille rommet i taxibua gjør stor nytte.
INSPIRERTE. Gunn Marit Hansen og Else Trine Risebrobakken har blitt inspirerte etter sin første tur med Greta Karine Braathen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no