17. nov
NAV: Økonomisk rådgiver Birgit Foseid, og Nav-leder Lise Andersen er bekymret for økonomien til folk.
 
Eidsvoll er den kommunen på Romerike hvor flest går i luksusfellen
Eidsvoll er den kommunen på Romerike med høyest andel personer med betalings-anmerkninger. Nav er bekymret for utviklingen.

Publisert: 25.jul.2018 13:00
Oppdatert: 25.jul.2018 13:31

Tall fra Lindorff viser at 8,3 % av innbyggerne over 18 år i Eidsvoll har betalingsanmerkninger.

NAV-leder Lise Andersen og økonomisk rådgiver Birgit Foseid er bekymret for utviklingen.

– Vi har mange saker der vi får spørsmål om hjelp innen økonomi og nedbetalingsplaner. Problemet er bare at om de allerede har kommet så langt at de får betalingsanmerkninger, så klarer vi ikke å hjelpe dem, sier økonomisk rådgiver hos Nav Eidsvoll, Birgit Foseid.

Kan Ødelegge for mange

En betalingsanmerkning er en formell sak, som kommer i etterkant av inkasso, som dukker opp når noen gjennomfører en kredittsjekk på deg. Dette ødelegge for mange når de skal inn på boligmarkedet.

– Eller eventuelt for noe så enkelt som å skaffe seg et mobilabonnent, sier Nav-leder Lise Andersen.

Anmerkningene blir borte så fort man får gjort opp for seg. Det er ikke alltid like lett.

– Betalingsanmerkningene forsvinner når kravet er betalt, men når det først begynner å hope seg opp for noen, så kan det aksellerere i et enormt tempo. Så for å få det til å gå opp uten at det går til inkasso, så tar mange opp nye kreditter for å betjene gamle lån, og så har man det gående, sier Foseid.

Gratis hjelp med økonomi

Nav Eidsvoll tar kontakt med EUB, fordi de gjerne vil formidle at de har en tjeneste hvor man kan få gratis hjelp med økonomien.

– Hvem som helst kan komme til oss, og vi vil henvise til den gode økonomiske rådgivningstelefonen vår, sier Foseid.

Samtidig vil de være forsiktige med å love for mye.

– Det er mange som misforstår, og tror at det er slik som på «Luksusfellen», og at vi kan få slettet renter og så videre, men det er som regel ikke så enkelt, forklarer Foseid.

Men man kan få hjelp til enklere problemstillinger, og få en videre henvisning til gjeldsrådgiver. I alle tilfeller, råder Nav folk til å be om hjelp før det er for seint.

godt over gjennomsnittet

Antall personer i Eidsvoll med betalingsanmerkninger ligger godt over landsgjennomsnittet på 5,9 prosent, men Lindorf mener det kan være mange grunner til det.

- Vi ser at enkeltkommuner har mange innbyggere med betalingsanmerkning. Det er samtidig viktig å huske at dette ofte er kommuner med få innbyggere der virkningen av én person til som får anmerkning synes bedre i statistikken enn i større kommuner, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff.

Ta kontakt

Både Nav og Lindorff oppfordrer folk til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken, dersom man har problemer med å betale.

- De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier Hellegjerde Martinsen.

Så stor prosentandel av innbyggerne over 18 år har betalingsanmerkninger:

  • Eidsvoll: 8,3 %
  • Hurdal: 8,1 %
  • Nannestad: 7,9 %
  • Ullensaker: 7,1 %
  • Landsgjennomsnitt: 5,9 %

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no