25. jun
NEI. Mens flertallet hadde gruppemøte, møttes styringskoalisjonen til samtaler ved podiet, for etterpå å si nei til å stemme over flertallets forslag. F.v.: Varaordfører Einar Madsen (Ap), ordfører John-Erik Vika (Sp), sekretær for kommunestyret Eva Dybli, Anders Klaseie (Sp), Hans Arvid Øberg (Ap), Aps gruppeleder Olav Resaland og Lars Henrik Øberg (Ap).
 
Nektet votering over flertallsforslag uten eiendomsskatt
EIDSVOLL. Flertallet i kommunestyret ville pålegge rådmannen å legge fram forslag til budsjett og handlingsplan uten eiendomsskatt, men styringskoalisjonen nektet avstemming.

Publisert: 15.jun.2017 08:30
Oppdatert: 15.jun.2017 09:31

Forslaget om budsjett uten eiendomsskatt ble satt fram etter en interpellasjon fra Helge T. Blindheim (H).

NEKTET REALITETSBEHANDLING

I interpellasjonssaker kan ordføreren eller én tredel av forsamlingen nekte å realitetsbehandle saken. Det var det som skjedde i kommunestyret tirsdag. Ap, Sp og SV sa nei til avstemming.

VIL SE KONSEKVENSENE

– Et budsjettforslag uten eiendomsskatt vil vise hvilke konsekvenser rådmannen mener at bortfall av skatten vil få, påpekte Helge T. Blindheim i sin interpellasjon.

Han forutsatte at rådmannen i utgangspunktet ville legge fram forslag med eiendomsskatt, så forslaget uten denne skatten ville komme i tillegg.

Det ble det debatt av.

LES OGSÅ: Her vedtas eiendomsskatten

JOBB FOR FINANSUTVALG

– Det vil være urimelig at administrasjonen skal utarbeide to fullverdige budsjettforslag, uttalte ordfører John-Erik Vika (Sp).

Han viste til at Fremskrittspartiet tidligere hadde bedt om opprettelse av et finansutvalg for å vurdere mulighetene uten eiendomsskatt.

– Jeg mener det er hensiktsmessig å få et slikt utvalg som kan bruke våren 2018 til å gjennomgå hele kommuneøkonomien, sa Vika.

– Vi skal snu alle steiner for å se om vi kan unngå eiendomsskatten, lovte han.

– FOR Arbeidskrevende

Rådmann Knut Haugestad gikk også på talerstolen for å kommentere Høyres forslag.

– Jeg frykter at to budsjettforslag blir «verken eller», sa han og viste til den korte tida administrasjonen har til å ferdigstille årsbudsjetter og handlingsplaner.

Han trodde heller ikke et budsjett uten eiendomsskatt ville vise de eksakte konsekvensene.

– Kan hende at dere da får et forslag med bruk av fond, sa han.

STORT GRUPPEMØTE

Etter rådmannens innlegg ba Finn Terje Tønnessen (Frp) om gruppemøte for hele opposisjonen, det vil si representantene for Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og uavhengige Hilde Stoltenberg. Gruppa ble på 18 representanter, hvilket betyr flertall siden kommunestyret består av 35 folkevalgte.

Etter gruppemøtet ble Blindheims forslag endret til å be rådmannen om bare å legge fram ett budsjettforslag, men da uten eiendomsskatt.

Det var dette forslag treparti-konstellasjonen nektet å stemme over.

– Dette var som forventet, kommenterer Helge T. Blindheim.

– Ap, SV og Sp har allerede bestemt seg for å bruke inntektene som eiendomsskatten gir, så det å få rådmannen til å bruke sitt kompetente apparat for å arbeide seg bort fra denne skatten passer ikke med deres planer.

LES OGSÅ: Vil innføre eiendomsskatt til tross for 187,6 mill. i overskudd på tre år

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no