18. jul
VI BLIR LEI OSS: – Råholt ungdomsskole er en bra skole, men det gjør oss nedstemt når det skrives så mye negativt, sier Sophie Amalie Möbius Lindås, Daniel Mork, Julie Hammer, Camilla Selmer og Lene Furuseth Kjær.
 
«Noen voksne må virkelig skjerpe seg»
Elever på Råholt ungdomsskole er fortvilet over å måtte forsvare skolen deres overfor familie, venner og kjente.

Publisert: 14.okt.2017 09:00
Oppdatert: 16.okt.2017 11:05

Etter flere saker om vold og overfall på Råholt ungdomsskole, har elevene fått nok av negativ oppmerksomhet. Nå vil de si, høyt og tydelig, at skolen deres er både trygg og god.

– Råholt ungdomsskole har i det siste har blitt omtalt negativt. Det er overdrevent. Det er ikke så ille som det framstilles i avisen. Det er ikke sånn skolehverdagen vår er. Vi gleder oss til å dra på skolen, vi gruer oss ikke, sier Sophie Amalie Möbius Lindås.

LES OGSÅ: Elevene roser skolen

Hun er elevrådsleder på Råholt ungdomsskole. Sammen med resten av styret i elevrådet møter hun EUB for å snakke om tanker og følelser etter oppslagene i avisa.

AKSEPTERER DET IKKE

Både Sophie Amalie Möbius Lindås, Daniel Mork, Julie Hammer, Camilla Selmer og Lene Furuseth Kjær er helt klare på en ting: Slåssing og trusler aksepteres ikke.

– Elevrådet, og elevene på ungdomsskolen, aksepterer ikke slåssing eller vold. Skolemiljøet er viktig for oss. Og når det kommer ut i media saker som er veldig alvorlige, er det nedtrykkende for oss. Det legger en demper på skolehverdagen, sier de.

– Skolen settes i et dårlig lys. Når vi møter folk ute på kveldstid eller er på besøk hos familien får vi spørsmål om hva som skjer på Råholt ungdomsskole. Da forsvarer vi skolen, og må forklare at det ikke er sånn. Det som har skjedd er ikke bra, men det betyr ikke at Råholt ungdomsskole er et dårlig sted. Det ønsker vi at alle skal forstå, sier elevrådet.

– Det er veldig frustrerende at det positive vi prøver å skape ikke kommer ut til folk. Vi svarer til dem som spør at dette handler om noen veldig få elever, at det er noen få som sloss. Men det er 500 elever på Råholt ungdomsskole. Når man setter sammen så mange unge mennesker kommer det alltid til å være et eller annet. Det er ikke mulig at alle de 500 skal gå over ens.

– IKKE RART UNGE TROR DET ER GREIT

At hendelsene er blitt filmet og lagt ut på sosiale medier mener elevene er alvorlig.

– Det er mangel på respekt. Samtidig ser vi mange voksne som er veldig dårlige forbilder på nett. Det er ikke rart at mange barn tror det er greit å legge ut slike ting når de ser hvordan mange voksne oppfører seg på nettet.

– Mange voksne bør virkelig skjerpe seg. Det er ikke bare vi elevene på ungdomsskolen som burde lære om nettvett. De som er voksne bør tenke over hva de sier og gjør, sier elevene.

– Lærerne på skolen har fått kritikk, særlig i kommentarfeltene i sosiale media. Det er urettferdig. Mange voksne er barnslige når de kommenterer for eksempel på Facebook om at lærerne ikke gjør jobben sin og at barna på Råholt ungdomsskole ikke har oppdragelse. De vet ikke hva de snakker om. Sannheten er at lærerne her er veldig til stedet, og stort sett alle elevene her er hyggelige og snille. Men det skjer ting av og til som ikke er bra. og lærerne kan ikke være over alt hele tiden, sier elevrådsrepresentantene.

KAN SKJE IGJEN

Elevene tror det kan skje ukoselige ting igjen.

– Ja, men det gjelder alle skoler. Det vil sannsynligvis være hendelser som ikke er bra. Men det er ikke dermed sagt at skolen er farlig og at lærerne er dårlige.

– Det virker som om alle blir dratt over en kam. Men det er veldig urettferdig, for det gjelder nesten ingen. Elevene på Råholt ungdomsskole er stort sett snille og hyggelige.

– Elevrådet tolereren ikke det som har skjedd, men Råholt ungdomsskole er en bra skole, sier elevrådet.

Fakta

  • I 2017 har Råholt ungdomsskole hatt tre alvorlige voldshendelser. 
  • En av hendelsene skjedde i februar, mens de to andre fant sted i august i september. 
  • I alle tre tilfellene har volden blitt filmet og lagt ut i sosiale medier. 

ORDFØREREN: – Man må snakke med ungene sine om hvor stygt dette egentlig er

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no