20. apr
 
Norahs Instrument i Skulpturparken
Torsdag avduket prinsesse Ingrid Alexandra fire kunstverk i skulpturparken som bærer hennes egen navn.

Publisert: 07.jun.2018 19:30
Oppdatert: 07.jun.2018 19:36

En av statuene er tegnet av Norah Hansen fra Nannestad.

– Jeg synes det er veldig, veldig kult at den nå står her i Slottsparken, det hadde jeg aldri ventet da jeg tegnet den i fjor, sier Norah, mens alle klassekameratene fra Kringler Slattum skole sto rundt og ville ta selfies med henne og Instrument.

– Skulpturen heter det fordi jeg synes den ser ut som et slags instrument, forklarer Norah som også fikk være med å se prosessen da den ble støpt på Hadeland Glassverk.

– Det var utrolig spennende å være med på, sier hun.

SOMMERFUGLER

Bare minutter før sto hun og trippet med magen full av sommerfugler. I flere dager hadde hun gledet seg til prinsessen skulle avduke Instrument.

– Hva sa de om skulpturen din?

– De spurte om prosessen og hvorfor jeg valgte glass som materiale, så jeg fortalte dem om det. Og så sa de at de likte fargen.

Skulpturparken i Slottsparken og er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB gitt til kongeparets 25-årsjubileum i 2016. Prosjektet skal gå over flere år og til slutt omfatte 12 skulpturer. De to første var tegnet av barn fra Nord-Norge, og ble avduket i 2016. I fjor ble ytterligere to skulpturer som var tegnet av skolebarn i Trøndelag, Oppland og Hedmark avduket.

Torsdag ble vinnerne fra en tegnekonkurranse blant skolebarn i Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark, avduket.

STOLTE

– Gratulerer med dagen. Vi er svært stolte og glade for at barn og voksne for all framtid vil kunne glede seg over disse flotte skulpturene som forteller noe om hva barn og unge i vår tid er opptatt av. Når parken er komplett vil det her være samlet skulpturer formgitt av barn fra alle deler av landet vårt. Man kan ta på dem, fabulere over dem, vandre blant dem, klatre og klyve og i det hele tatt få en kunstopplevelse i denne parken som både vi, byens befolkning og tilreisende er så glad i, sa dronningen blant annet i sin tale.

MANGE MÅNEDER

Hadeland Glassverk melder om en lang produksjon.

– Jeg har holdt på i seks måneder, neste hver dag. Først måtte jeg tegne Instrument i en såkalt teknisk tegning, og så finne ut hvilket materiale vi skulle bruke og ikke minst støpe den. Vi endte opp med 17 glassdeler som er limt sammen inni ei jernramme, sier Jan Erik Sørumshagen.

– Vil den tåle temperatursvingninger og at barn kommer til å ta mye på den?

– Det var det som var utfordringen, og grunnen til at vi støpte den i deler. Nå tåler den det meste og vil for alltid lyse rosa her i parken. Det eneste som endrer seg er jernramma som skal ruste seg brun med tid, påpeker han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no