18. jun
VELGES: Både Aftenposten og NRK melder at Tone Trøen trolig velges som Stortingspresident i morgen. Foto: Vegard Storbråten Øye
 
Tone blir Stortingets nye president i morgen
Det er klart etter at hun enstemmig ble innstilt av Høyres stortingsgruppe i kveld.

Publisert: 14.mar.2018 18:12
Oppdatert: 14.mar.2018 19:45

– Om Stortinget velger meg i morgen er det en oppgave jeg går til med ydmykhet og arbeidslyst, sier Trøen i en pressemelding.

Selve presidentvalget skjer i Stortinget torsdag. Det er vanlig at alle partiene stiller seg bak og stemmer for stortingspresidenten – uansett hvem det er.

Hun overtar etter Olemic Thommesen som måtte trekke seg forrige uke som følge av byggeskandalen på Stortinget.

LES OGSÅKvinne fra grunnlovsbygda kan bli ny stortingspresident

Første eidsvolling

– Tone har en fabelaktik bakgrunn for å bli stortingspresident. Hun er nemlig fra grunnlovsbygda Eidsvoll og vil bli den første stortingspresidenten, dersom hun blir valgt, fra Eidsvoll, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i en pressekonferanse på Stortinget onsdag kveld før han ga ordet til Trøen. 

– Dette er en stor og viktig jobb. På kort sikt blir det viktigste å gjennomføre byggeprosjektet på en måte som styrker tilliten til Stortinget, sier Tone Trøen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag kveld.

SE FOTOREPORTASJE: Vi fulgte Tone en dag på tinget

Tidenes andre kvinne

Tone kom inn på Stortinget i 2013, ble nylig parlamentarisk nestleder og er leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Ikke siden rett etter 1. verdenskrig har noen blitt valgt til stortingspresident med kortere ansiennitet på Stortinget enn Trøen. Hun blir også den andre kvinnen som er stortingspresident - den første var Kirsti Kolle Grøndahl (Ap), som var president fra 1993 til 2001.

EUB følger saken!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no