22. okt
STØTTE. Aps Olaf Tufte (t.v.) fikk støtte fra tidligere bygningsentreprenør Jens E. Aalborg (H) da han foreslo å utrede skolebygging i massivt treverk.
 
Nye Vilberg skole kan bli bygd i tre
EIDSVOLL. Olaf Tufte (Ap) fikk med seg hele kommunestyret på å utrede muligheten.

Publisert: 11.mai.2016 15:00
Oppdatert: 27.jan.2017 14:10

Under tirsdagens kommunestyremøte rettet Tufte en interpellasjon til ordføreren der han foreslo at kommunen skal utrede bruk av massivtre når nye Vilberg barneskole skal bygges.

- TIDSMESSIG OG GOD SKOLE

- En bør sikre at den nye skolen blir tidsmessig og miljømessig god. Valg av byggematerialer vil ha stor innvirkning, og massivtre er kanskje det beste byggematerialet, uttalte Tufte.

MANGE FORDELER

Han listet opp flere fordeler ved bruk av tre:

- Trevirke er rent i seg selv, de tykke treveggene har ingen skadelige stoffer, det trengs ikke innvending tetting med plast, virket utjevner svingninger i temperaturen og luftfuktigheten og gir bedre ventilasjon, forklarte Tufte.

- Dette gir et bra inneklima som blant annet er en fordel for dem med allergi. Massivtre er også fleksibelt og lett å bearbeide, og materialet har gode brannegenskaper, sa han.

Tufte trakk også fram fordelene for den lokale skognæringa.

MILJØSTØTTE

- Med tanke på miljø og klima er det store fordeler. I massivtre er det bundet store mengder CO2, og under bruk vil det også spares Co2 da det kreves mindre energi til oppvarming og avkjøling, uttalte Olaf Tufte.

Han fikk støtte fra flere hold.

- Det er hyggelig at noen tenker på miljøet, og det er viktig å gjøre vurderingene nå, uttalte Knut Bakkehaug (V).

TØMMERHUS

- Massivt tre er ikke noe nytt. Det er jo det folk bodde i i gamle dager, massivt tømmer, påpekte tidligere bygningsentreprenør Jens E. Aalborg (H).

- Nå brukes massive trekonstruksjoner på en annen måte, men det er feil at det krever mindre energi, uttalte han.

- Dette er bra for miljøet, men dyrere å bygge, og med tilleggsisolasjon blir det litt tykkere vegger.

Den største bøygen slik Aalborg ser det, er at det er få aktører i Norge som kan tilby slik løsning.

- Men jeg støtter Tufte, konkluderte Aalborg.

GRØNT SKIFTE

- Skolen på Vilberg må bli en del av det grønne skiftet i Eidsvoll. Vi kommer til å ta en del matjord når det nye skolen bygges. Hele prosjektet bør behandles i et miljøperspektiv, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap).

- Dette er bra, sa Torleif Hamre (SV).

KOSTNADENE

Ordfører John-Erik Vika (Sp) påpekte at valg av tre ville øke byggekostnadene med mellom fem og ti prosent. Det var Gunn Elin Blakkisrud (Sp) ikke umiddelbart enig i og viste til at de akkurat har bygd ny, stor driftsbygning hjemme.

- Jeg stilte en eneste betingelse. Det var at det skulle brukes norsk tre. Prisen ble nesten det samme som om vi hadde brukt andre materialer, opplyste hun.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no