18. jul
IKKE BÅTER: Hvis vannstanden i Hurdalssjøen hadde vært «normal», ville Finn-Harald Pettersen, Pål Garberg og Vibeke Olsen har sittet med vann til langt oppover beina. – Ved Bogen brygge er det ikke lenger mulig for store båter å komme inn, sier Garberg.
 
Nytt bryggeanlegg ble ubrukelig
Pål og Eirik Garberg har investert over 3,5 millioner i nytt bryggeanlegg ved Bogen i Hurdal. Nå er vannstanden senket med en halv meter, og anlegget er ubrukelig.

Publisert: 25.jul.2017 14:00
Oppdatert: 25.jul.2017 21:50

– Jeg har vært i kontakt med Glommen og Laagen og der fikk jeg vite at denne vannstanden er ideell. For hvem, spør jeg da. Jeg reiste en runde rundt sjøen i går for å ta en titt på disse ideelle forholdene. Der hang badetrapper i lufta langt over vannet, og brygger og båter lå langt innpå land. På E6s sørgående ved Andelva er det ved rasteplassen støpt ei rullestolrampe slik at handikappede kan få seg en dukkert. Det er ikke mulig å bruke den i dag med den lave vannstanden som det nå er i elva, sier Pål Garberg.

For grunt for bryggeanlegget

– Vi investerte 3,5 millioner kroner i et nytt bryggeanlegg, som nå er ubrukelig for annet enn småbåter – og knapt nok det, sier Pål Garberg.

– Jeg spurte Glommen og Laagens Brukseierforening for å forsikre meg om at gjennomsnittlig sommervannstand de siste ti årene virkelig var 176 moh., noe jeg fikk bekreftet var riktig.

Nå har Hurdalssjøen blitt regulert ned til 175,5 moh., og det er så lavt at ingen båt med størrelse får gått inn ved Bogen, hvor det er bygd over 20 nye hytter. Der ligger også et kafébygg, med en døgnåpen do som båtfolket fritt kunne benytte seg av.

GÅR PÅ GRUNN OG SKJÆR

Finn-Harald Pettersen, innehaver av og styremedlem i Incita, som eier Hurdalsjøen Recoverysenter, forteller at også der har brygga blitt ubrukelig etter vannstandsenkningen.

– Det er ikke mulig å benytte seg av den nå, sier han.

Både han og Garberg har sett at Hurdalssjøen har blitt farligere å ferdes på etter at den nå har blitt lavere.

– Det har dukket opp både skjær og grunner som ikke var der tidligere. Folk som er lommekjent i sjøen, bruker båten slik de alltid har gjort. I helga så vi flere som gikk på både grunn og skjær, forteller de.

Garberg beklager overfor båtfolket på Hurdalssjøen at de ikke kan bruke brygga og kaféfasilitetene.

– Folk har kommet hit for å slå av en prat, kjøpe seg kaffe og bruke toalettet. Det er ikke lenger mulig.

PRØVEPERIODE UT 2018

Torbjørn Østdahl, seniorrådgiver i Eidsiva vannkraft, bekrefter at Hurdalssjøen pleier å ligge på rundt 176 moh. om sommeren, men at vannstanden i sjøen nå er senket i en prøveperiode ut 2018.

– Årsaken er at det har vært en tørrperiode med lite tilsig i sjøen. Det kommer mindre vann inn enn det som går ut, forteller Østdahl.

Seniorrådgiveren sier at sjøen nå skal være regulert til mellom 175,5 og 176 moh.

– Vi skal prøve å holde den sånn midt mellom – 175,75 moh. Vi hadde et informasjonsmøte med de berørte parter i april i fjor, hvor vi presenterte forslag til nytt reglement. Vi fikk støtte, og jeg oppfattet det slik at det var misnøye med høy vannstand både blant båtbrukere og landbrukere, sier han.

LES OGSÅ: Bølgeskvulp og sørlandsidyll

 
IKKE BRUKBART: Heller ikke Eidsvoll kommunes tilrettelagte badeplass for funksjonshemmede ved Rødvika er særlig brukbar med lav vannstand.
BADETRAPP: Badetrappa, som før gikk ned i vannet, ender nå i løse lufta.
Fakta

Vannstanden i Hurdalssjøen har normalt om sommeren ligget på 176 m.o.h.

Nå er den senket til 175,5.

Det er en prøveperiode ut 2018.

Dette har ført til at brygger er blitt ubrukelige og vanskeliggjort tilgangen til sjøen for handikappede.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no