17. sep
 
Nytt liv med elsykkel – elsykkelsalget til himmels
Et utslitt kne gjør løping umulig for Morten Eldevik. Med elsykkel kommer han seg ut og får mosjonen han ønsker. – Elsykkel gjør oss til et gladere folk, sier Hulda Tronstad i Norsk Elbilforening.

Publisert: 21.mar.2018 15:00
Oppdatert: 25.mar.2018 08:05

Morten Eldevik har akkurat blitt pensjonist, og har oppdaget fordelene med elsykkel. Det er han ikke alene om. Elsykkelsalget økte med 150 prosent fra 2014 til 2016. Det endte på 35.965 solgte i 2016. Elbilforeningen har estimert at 70.000 ville bli solgt i fjor. Endelige tall kommer først i april.

– Elsykkel har en del fordeler. Selv har jeg et utslitt kne som er klart til å skiftes. Løping er helt umulig, mens gåing er vondt. Elsykling går helt fint. For eldre, som ofte kan ha problemer med ledd og slitasje, er elsykkel midt i blinken. Den gjør at flere kommer seg ut og får brukt naturen, sier Morten Eldevik fra Råholt.

Drahjelp i motbakkene

Han ser mange gevinster med elsykling.

– Du kommer dit du vil, kommer opp bakker og kan få drahjelp når du måtte ønske. Elsykkelen bidrar til at du kan oppleve en større del av nærmiljøet når du først er ute, sier Eldevik.

– Jeg tenker det er positivt at flere velger sykkel som transportmiddel både for folkehelsen og miljøet. El-sykkel bidrar blant annet til at folk som ellers ikke ville syklet gjør det. Økt fysisk aktivitet i befolkningen vil gi gevinster for samfunnet og den enkelte, sier Ingrid Bergande, folkehelsekoordinator i Ullensaker kommune.

– De siste fem årene har vi sett en dobling av antall solgte elsykler hvert eneste år. Det fortsetter å øke, sier Hulda Tronstad, seniorrådgiver for elektrisk mobilitet i Norsk Elbilforening.

– Morsomt og praktisk

– Hva er fordelene med elsykkel?

– Det er morsomt, praktisk og gir mange flere muligheten til å sykle. Vi ser at mange av dem som velger elsykkel ellers ikke ville syklet. De går fra bilkjøring til elsykkel. Det gir en ekstra effekt for miljøet og ikke minst folkehelsen. Vi kan derfor trygt si at elsykling gjør oss til et gladere folk, sier Tronstad. Hun legger til at elsykling gir en opplevelse av mestring.

– Du sykler ofte lenger enn du ellers ville ha gjort, opplever mer og kommer deg kanskje inn til det fiskevannet som akkurat ligger litt for langt unna med en vanlig sykkel, sier Hulda Tronstad.

The Duke Sport på Råholt solgte nesten 60 elsykler i 2017. I år er målet å passere 100.

– I 2016 solgte vi 6–7 sykler. Det var først i 2017 vi begynte å satse på det. Vi ser at det er et stort marked, og er glade for den utviklingen. Elsykler er kommet for å bli i sykkelsporten, sier innehaver Anders Bernhoft.

Solgte 110 elsykler i 2017

Sporten Eidsvoll solgte 110 elsykler i 2017. – Folk er mest opptatt av rekkevidden, sier Atle Gjødingseter.

I 2016 solgte den lokale sportsbutikken 55.

– Den gjennomsnittlige elsykkelkjøperen er mest opptatt av rekkevidde, det vil si hvor lenge de kan kjøre på én lading. Rekkevidden på elsyklene er i snitt 60 til 90 kilometer. Alt avhenger av hvor tung syklisten er, hvor mye kraft og tråkk vedkommende står for selv og antall motbakker. Elsykler bidrar helt klart til at flere kommer seg ut i naturen. Det er tilbakemeldinger vi får fra kundene våre, sier Gjødingseter.

Han sier de selger flest elsykler i prissjiktet 10.000 og opp til 28.000 kroner. 

– Vi merker godt at folk er blitt mer beleste på elsykler, fordeler og ulemper og hva de ulike elsyklene har og bør ha. Det sier noe om den økte interessen, sier Atle Gjødingseter.

Starter elsykkeltrim

Satsingen har fått navnet «Seniorklubben» og tråkkes i gang lørdag 7. april.

Nysatsingen skjer etter initiativ fra sykkelbutikken The Duke Sport. Målet er å samle de som vil elsykle én gang i uka. Morten Eldevik vil lede an i gruppa.

– Her vil det sosiale stå i høysetet. Vi vil samles én gang i uka, sykle rundt i nærmiljøet og gjerne avslutte med en kaffe og sosial prat på én av de lokale kafeene, sier Eldevik.

– 7. april kommer det også representanter fra leverandøren vår. De vil ha demo på mange forskjellige elsykkeltyper. Folk vil få den opplæringen de måtte trenge. Målet videre er at gruppen skal sykle ut herfra, holde på halvannen til to timer og teste elsykling. Seniorklubben vil, til tross for navnet, være åpen for alle. Vi regner likevel med at det vil være flest seniorer med, sier Anders Bernhoft, innehaver av The Duke Sport.

Fordeler med elsykkel

  • Kan erstatte bilkjøring.
  • Du slipper kø og du skaper ikke kø.
  • Du produserer ingen lokal forurensing.
  • Du tar liten plass i bytrafikken både når du sykler og når du parkerer.
  • Lett og gratis å parkere.
  • Kraftig redusert svetterisiko gir redusert skifte- og dusjebehov.

Kilde: Syklistene

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no