17. jul
HOLDT TALE: Nestleder i Eidsvoll Arbeiderparti, Hege Svendsen, holdt tale for de frammøtte.
 
Ønsker at det blir en dag til ettertanke
I år er det seks år siden 22.-juli terroren rammet Norge. For de frammøtte ved minnesmerke var det viktig at det som skjedde ikke glemmes bort.

Publisert: 22.jul.2017 21:15
Oppdatert: 22.jul.2017 21:36

Det ble gjennomført en liten markering for å minnes de tragiske hendelsene som rammet landet, men det var også en stund der alle som ønsket kunne minnes Fredrik Lund Schjetne. Ordfører John-Erik Vika la ned blomster på vegne av kommunen, og sang «Til Ungdommen». Nestleder i Eidsvoll Arbeiderparti, Hanne Svendsen, la også ned krans og holdt tale der hun blant annet sa at man kjenner familienes sorg, men at arven fra angrepet ble mer engasjement.

HUSKER DU DETTE: Kunnskapshull etter 22. juli

– LITT PROVOSERENDE

– Det at Sommertoget kommer til Eidsvoll akkurat denne dagen er litt provoserende. Jeg forstår at livet går videre, men dette er en dag der hele Norge er rammet. Det hadde ikke gjort noe om toget hadde tatt en dags pause, sier Fredriks mor, Monica Lund Schjetne.

EN DAG TIL ETTERTANKE

Hun forteller at verdiene som var grunnen til angrepet fortsatt eksisterer den dag i dag, og påpeker at viktige verdier fortsatt må settes på dagsordenen.

– Det hadde vært fint hvis dette kunne vært en dag med plass til litt ettertanke. En dag der temaer som hverdagsrasisme og inkludering ble tatt opp. Man kunne gjort det landsdekkene, og det ville ikke bare vært noe som skjedde i Eidsvoll, forklarer hun, og påpeker samtidig at det ikke trenger å være en sørgedag i den forstand.

– DÅRLIG SKJØNN

– Jeg mener det er svært, svært dårlig skjønn av NRK å kjøre Sommertoget inn til Eidsvoll på denne dagen. Dette er en nasjonal traume. I løpet av de siste seks årene har vi måtte jobbe med det hver eneste dag, for nasjonen er det snakk om seks dager hvis man setter ting litt i perspektiv, sier Roy Lund Schjetne.

– NRK kunne for eksempel gjort vurderinger som at de burde stoppa på Jessheim. Der var det ingen som omkom, forklarer han.

Til tross for tankene om NRKs vurderinger er Monica Lund Schjetne tilfreds med markeringa.

– Det var en flott markering. Det er ikke gjort så stort, og det synes jeg er kjempefint. Hege sier gode ord, og ordføreren bidro med flott sang, sier hun.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no