21. jul
LEGEVAKTBIL. Morten Marthinsen, ambulansesjåfør og leder for Nannestad Bygdeliste, ber Nannestad kommune ta initiativet til en interkommunal legevaktbil på Øvre Romerike. Foto: Privat
 
Ønsker legevakten ut til folket på Øvre Romerike
NANNESTAD. Bygdelista i Nannestad ber Nannestad kommune om å ta initiativ til en interkommunal legevaktbil.

Publisert: 02.jun.2017 15:00
Oppdatert: 30.mai.2017 12:50

– På Nedre Romerike reiser «legevakten» i mange tilfeller ut til pasientene i stedet for at pasientene fraktes til legevakten. Denne ordningen har man hatt i Oslo i mange år, og i Asker og Bærum de senere årene, med god erfaring. Man opplever at samarbeidspartnere i kommunene og pasientene er storfornøyde, sier Morten Marthinsen, leder for Nannestad Bygdeliste.

TRYGGHET

Han mener målsettingen med legevaktbilen er å ha bedre mulighet til å utrede og behandle pasienter hjemme, noe han mener både gir trygghet for pasienten og at man kan unngå en del sykehusinnleggelser.

– Legevaktbilen kan samarbeide med de hjemmebaserte tjenestene, kommunale akutte døgnplasser (KAD) og ambulansetjenesten for å nevne noen. Vi mener en slik bil skal være i drift daglig og bemannes med en lege og en sykepleier, sier Marthinsen.

SKAL SIKRE BEHOV

Han viser til at akuttmedisinforskriftene pålegger kommunen å ha en legevaktordning som sikrer befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp, og må sørge for at minst én lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet.

Videre at legevaktordningen blant annet skal vurdere, gi råd og veilede ved henvendelser om øyeblikkelig hjelp, diagnostisere og behandle akutte medisinske tilstander ved legekonsultasjoner og sykebesøk, og ved behov henvise til andre tjenester i kommunen.

– Kommunen skal sørge for at legevakten er organisert og utstyrt slik at helsepersonell på vakt kan rykke ut umiddelbart, sier Marthinsen.

UTRYKNINGSKJØRETØY

Nannestad bygdeliste mener, som både Akuttutvalget og Legeforeningen har foreslått, at legevakter bør ha tilgang til utrykningskjøretøy.

– Legevaktene må rustes til å ivareta pasienter som kommer til legevakten i tillegg til å kunne rykke ut og dra på sykebesøk. Vi mener det ikke holder å forskriftsfeste krav om flere utrykninger og sykebesøk uten å følge opp med bil og utstyr. Erfaringene fra blant annet Nedre Romerike viser at legevaktbil burde være standard på alle store legevakter, også på Øvre Romerike, sier Marthinsen.

INTERPELLASJON

Partiet vil på kommunestyret 22. juni stille spørsmål til ordfører Hans Thue (Ap) om hva han mener om et slikt tilbud, og ber også kommunestyret om å vedta at Nannestad kommune skal ta initiativ til at det blir en interkommunal legevaktbil på Øvre Romerike, slik det er på Nedre Romerike.

LES OGSÅ: Ordføreren klippet snora: Offisiell åpning av legevakt og utvidet sykehjem i dag

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no