22. apr
FETTVETT: Kjersti Enger Dybendahl, Iselinn Næss og Sara Marie Vollset i Ullensaker fronter kommunens fettvettkampanje. - Fett skal ikke i avløpet, hverken i restauranter eller private hjem, sier de.
 
Oppfordrer alle til å vise fettvett hjemme
Tette avløpsrør koster kommunen millioner av kroner årlig. Det vil Ullensaker gjøre noe med.

Publisert: 16.mar.2018 11:30
Oppdatert: 16.mar.2018 10:37

Alle bedrifter som lager og serverer mat i Ullensaker, skal ha en påslippstillatelse og rapportere til kommunen hva de slipper ut i avløpet. For å få tillatelse skal bedriften ha en fettutskiller. Ikke alle er klar over dette og som ett ledd i kampanjen Fettvett i Ullensaker, gjennomførte kommunen nylig et informasjonsmøte for slike bedrifter.

– Vi er glade for samarbeidet med dem, og for at de skaper gode tilbud og arbeidsplasser i kommunen. Vårt mål er at alle har riktig tillatelser til å slippe ut avløpsvann som til slutt ender i Leira. Dette handler også om å ta vare på hele Ullensaker, sier kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss.

FETT I AVLØPSRØRENE

Ullensaker har som alle kommuner problemer med tilstoppede rør. Nå oppfordrer de alle, fra serveringsbedrifter til private hjem, om å være bevisste på kvitte seg med fett på en beste mulig måte.

– Fett som helles i utslagsvasken stivner når det blir kaldt nede i rørsystemet, og ender som en klump og tykke belegg inni rørene. Når vann- og avløpsetaten må ut for å åpne dem, er det med på å fordyre de kommunale avgiftene. Årlig koster det ca to millioner kroner i ekstrautgifter å rense problemer forårsaket av innbyggere og næringsdrivende kaster feil ting i do og skyller ut fett i avløpene, sier samfunnskontakt Sara Marie Vollset.

Restauranter må ha en fettutskiller mellom utslagsvasken og avløpet.

– I de tankene flyter fettet til overflaten så det enkelt kan fjernes over i egne beholdere, mens vannet renner til Gardermoen renseanlegg, påpeker Næss.

– Hvordan skal privatpersoner forholde seg til fettet?

– Ved å være bevisste på alt som ender i rørene. Tørk av stekepanna og stekebrettet med kjøkkenpapir i stedet for å skylle det ut i vasken. Papiret kastes i matavfallet. Eller du kan vente til fettet er størknet og skrape det av.

HÅR ER blant VERSTINGENE

Fett er langt fra den eneste kilden til bekymring i avløpsetaten.

– Folk må slutte å kaste hår, bleier, bind, våtservietter og lignende i do. Dette er faktisk de største problemene pumpestasjonene og renseanlegget må takle. Vi må ta tak gi innbyggerne kunnskap om dette, for ett av målene våre er å redusere kostnadene, sier Næss.

Ullensaker har 75 pumpestasjoner på avløpsnettet som gjør at vannet ledes til renseanleggene i kommunen.

– Vi må stadig vekk rense slike for avfall, og vi vet hvilke områder som er verstingene. Kommunen har to renseanlegg for avløp, men når det på Kløfta legges ned om noen år, øker presset på Gardermoen. Som kommune er vi pålagt å rense avløpet før vi kan sende det ut i Leira. I tillegg er vi pålagt å levere rent og trygt drikkevann til alle, og med stor vekst som gir flere å levere vann til, øker utgiftene. Derfor er det viktig at folk også gjør en innsats slik at vi kan sikre gode tjenester, sier spesialkonsulent Kjersti Enger Dybendal.

 
TETT: Dette røret i en pumpestasjon er tettet med hår, fett, q-tips, engangservietter, bind, bleier osv. Foto: Ullensaker kommune
FETT: Den verste pumpestasjonen med tanke på fett, ligger på Kløfta. Her ligger fettet som et tykt lag på overflaten. Foto: Ullensaker kommune
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no