19. jul
FATTIGE: På Øvre Romerike er det over 6.000 personer som faller under grensen på seksti prosent av den typiske husholdningsinntekten i Norge. Disse kategoriseres i SSB under dem som har lavinntekt i Norge. (illustrasjonsfoto)
 
Over 6000 fattige på Øvre Romerike
ØVRE ROMERIKE. Over 6000 personer fra Øvre Romerike må klare hverdagen med det SSB karakteriserer som lavinntekt.

Publisert: 07.okt.2014 19:47
Oppdatert: 27.jan.2017 12:28

Til tross for dette er andelen fattige en del mindre enn snittet i Norge. Gjerdrum kommer best ut i hele fylket.

ØKER PÅ ØVRE

Andelen innbyggere i Norge som lever under fattigdomsgrensen har økt de siste årene, og det gjelder også de fleste kommunene på Øvre Romerike. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser likevel at andelen husholdninger med lavinntekt på Øvre Romerike er en del mindre enn det som er vanlig i Norge. Gjerdrum topper og Hurdal bunner listen i Akershus.

Under 60 prosent

- Beregningene lages etter en EU-metode der andelen av befolkningen med lavinntekt måles etter det generelle inntektsnivået i befolkningen, forklarer SSB i sin artikkel om emnet.
- De som har en husholdningsinntekt betydelig lavere enn det som er vanlig regnes blant dem med lavinntekt. En skal være forsiktig med å bruke begrepet «fattige», siden tabellene strengt tatt bare forteller at personene på et gitt tidspunkt hadde relativt lave inntekter, poengterer byrået.
I denne statistikken har vi sett på lokale tall på husholdninger som ligger under 60 prosent av medianinntekten i Norge. Studenthusholdninger er ikke medregnet.

Lavinntekt på Øvre Romerike

Det framkommer at 8,3 prosent av alle innbyggerne på Øvre Romerike ligger under dette nivået. Det betyr at 6.031 personer herfra er under fattigdomsgrensen. Her er selvsagt også barn som bor i de aktuelle husholdningene medregnet.
- Blant barnefamilier er det et økende antall som ikke holder tritt med den generelle inntektsveksten i samfunnet. Det har i tillegg blitt flere barnefamilier som opplever en periode med lave inntekter som strekker seg over flere år, framkommer det på ssb.no.
Gjerdrum kommer best ut i Akershus med sin andel på «bare» 5,4 prosent. Nannestad har åtte prosent, mens både Ullensaker og Eidsvoll har 8,6 prosent. Hurdal er sist i Akershus med 11,2 prosent.

Utvikling fra 2005

Tabellene ble oppdatert tidligere i år, og gjelder for 2012. På landsbasis var det 10,1 prosent av husholdningene som kom inn under fattigdomsgrensen. Sammenlignet med tall fra 2005 er dette en økning på 0,5 prosentpoeng.
Hurdal og Gjerdrum går motstrøms med en liten nedgang i andelen, mens Ullensaker og Eidsvoll må tåle en økning på henholdsvis to og 1,9 prosentpoeng. Nannestad går opp 1,1 prosentpoeng.
I Akershus var det 7,9 prosent av befolkningen som falt inn under lavinntekts-begrepet, som er 1,6 prosentpoeng mer enn i 2005. Sammen med Vestfold har Akershus den største økningen blant fylkene i Norge.

- Mindre forskjeller

- Det er riktig at andelen personer med lavinntekt økte under den rødgrønne regjeringen, selv om tallene har svingt noe fra år til år. Vårt mål er at Norge skal være et land med små forskjeller og minimal fattigdom, sier statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet.
- De viktigste tiltakene mot fattigdom er en god skole som sikrer utdanning for alle, og et inkluderende arbeidsliv der flere får mulighet til å delta, tilføyer han.

Geografiske ulikheter

Det er enorme forskjeller fra sted til sted på dette feltet. Kommunen som kommer best ut er Bjerkreim i Rogaland, der bare fire prosent er under grensen. Nesna i Nordland er oppe i hele 19,7 prosent. På denne landsoversikten kommer Gjerdrum helt oppe på femteplass blant de 428 kommunene, mens Nannestad er nummer 96. Hurdal er på 313. plass.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no