15. nov
 
På fotoeventyr i kongeørnens rike
BBC og National Geographic Channel har vært der. Her går drømmen om å fotografere kongeørn i oppfyllelse for Øistein Rune Hansen fra Eidsvoll.

Publisert: 17.feb.2018 21:00
Oppdatert: 19.feb.2018 15:34

Du sitter på kanten av stupet i Telemark, kikker innover alle daler og ser på alle de majestetiske fuglene som kommer og lander rett foran deg. Det er helt unikt og du må faktisk klype deg i armen, sier Hansen fra Eidsvoll.

Naturbildene han har tatt taler nok en gang for seg selv. De kombinerer følelsen av villhet og råskap, nærhet og særegenhet. Øistein Rune Hansen var heldig og fikk komme til Dalen i Tokke kommune i Telemark. For å oppleve enestående natur og kongeørner i skjønn forening. Stedet, som er bygd opp og drives av Jostein Hellevik, er blitt verdenskjent. Det er stor pågang for å slippe til og lange ventelister. BBC og National Geographic Channel har fått innpass. Det samme har nå Øistein.

Fraktet 300 høydemeter

Men det kostet tid – timer med konsentrasjon – å få det til. Først var det frokost klokka 6.00 nede på gården, så ble Øistein fraktet tre hundre høydemeter opp på fjellet med snøscooter. Denne turen var ikke for sarte sjeler. Bratt og majestetisk. Så ventet et tolv timer langt fotoskift. Mer enn 2.000 bilder ble festet til minnebrikken.

– Det er naturopplevelsene som driver meg. Det er kjempefint å være ute i naturen, og morsomt å kunne ta med noen minner hjem. Det å oppleve flotte naturøyeblikk ute er påfyll, sier Øistein.

Han har sett kongeørn tidligere, men aldri fått tatt bilder av de særegne fuglene.

– Det var spesielt å se kongeørnen i samspill med andre kongeørner og ikke minst respekten andre fugler hadde for dem da de kom ned på bakken. Flere kråker og kaier valgte likevel å erte dem ved å nappe de i stjerten, sier Hansen.

2. plass i fotokonkurranse

Det var ingen tvil om hvem som var konger på haugen.

– De har en aura og en utstråling som er imponerende. Derfor synes jeg også det var så morsomt å fotografere de, sier Hansen.

Han endte nylig på en meget sterk 2. plass under temaet truet natur Nordisk. 375 fotografer med nesten 5.000 innsendte bilder var med i konkurransen.

– Det var naturligvis kjempegøy, sier Hansen.

Motivet som sikret sølvmedaljen tok han helt tilfeldig. Noen hadde kastet fra seg et miniatyrorgel i et vann. Øistein kom gående over en bru og så tangentene, vannet og isen som omkranset det. Da fant han det treffende navnet på bildet: Å spille på lag med naturen. Det falt juryen for.

– Det er selvsagt gøy at bildene man tar blir satt pris på, men det aller viktigste for meg er opplevelsene. Det er de jeg tenker tilbake på, og bildene er fine å ha for mimringens skyld, sier han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no