19. jul
 
Innpåslitne elger er blitt snakkis i nabolaget – på matjakt i sentrum
En elgku med to kalver er blitt den store snakkisen i nabolaget i sentrum. Nå ber kommunen folk være ekstra forsiktige.

Publisert: 08.jan.2018 06:00
Oppdatert: 05.jan.2018 14:49

Tre elger – en elgku med to kalver – har tatt midlertidig tilhold i boligområdene på Preståsen og Prestmosen i Nannestad sentrum. Siw Fredriksen er blant dem som har observert elgene i nabolaget.

– De har vært hyppig på besøk, og har stått og spist 20 meter fra oss. De går i gatene her og holder seg rundt Preståsen skole og området nedover. Jeg synes det er fascinerende å se dem på så nært hold, sier Fredriksen. Hun sier elgkua ikke virker redd.

– Hun bare kikker på deg. Jeg har vært ute med hunder og vært svært forsiktig med hvor vi beveger oss. Vi ønsker ikke at det skal oppstå noen truende situasjoner, sier Fredriksen.

Trekkes til maten

Fra før er det kjent at mye snø gjør at elger trekker til områder hvor det er lettere å finne mat. Spesielt furu og ulike vekster i hagene står høyt på drømmemenyen. EUB får bekreftet at Nannestad kommunes fallviltjegere flere ganger har jaget de omtalte elgene vekk. Men de vender stadig tilbake. Kommunen har selv lagt ut en melding på sin nettside.

– Kommunen oppfordrer folk til å være påpasselige med hvordan de opptrer i nærheten av elgene. En skremt elg kan ha en faretruende oppførsel, og ille kan det være dersom mennesker skulle komme mellom ei elgku og hennes kalv/kalver. Går du tur med hund så vær ekstra påpasselig. Husk båndtvangen! Skulle du få se elg inne på boligområdene så la den av sikkerhetsmessige grunner være i fred, og kontakt eventuelt kommunens vilttelefon ved behov for assistanse. Kommunen jobber for daglig aktivt for å få elgene på avstand fra boligområdet, står det i meldingen.

Siw Fredriksen har ikke følt seg redd i nærheten av elgene.

– Nei, jeg synes det er veldig koselig. Jeg håper ikke det skjer noe med de fine dyrene. Vi bor omtrent rett i skogen, og så lenge de ikke går til angrep bør de få være i fred. De er en del av naturen, og oppholder seg rett i nærheten av et elgtråkk. Det er gjerne også vi som har flyttet inn i deres område, sier Fredriksen.

Elgen er også de siste dagene blitt observert innenfor gjerdene – på barnas lekeområde – i Midtbygda barnehage. Barnehagen har vært i kontakt med politiet.

Kontaktet politiet

– De var her på tirsdag. Da hadde vi planleggingsdag, så det var ingen barn her. Plutselig sto alle tre elgene på innsiden av gjerdet. Da var det ikke særlig trygt å åpne barnehagen for barn. VI tok derfor kontakt med politiet og har også ringt kommunens vilttelefon. Det kom noen umiddelbart, og de ba oss ringe på nytt om vi skulle få nye besøk. Det gjør oss litt tryggere, sier Anita Hakvåg, styrer i barnehagen.

Kommunens råd til befolkningen

Her er rådene Nannestad kommune gir til befolkningen i forhold til nærgående elg:

1. Vær påpasselig med hvordan dere opptrer i nærheten av elgene. En skremt elg kan ha en faretruende oppførsel.

2. Går du tur med hunden bør du være ekstra påpasselig. Husk båndtvangen.

3. La elgen være i fred av sikkerhetsmessige grunner. Kontakt eventuelt kommunens egen vilttelefon.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no