18. aug
 
På veg mot toppformen: Fra alvorlig sykdom til halvmaraton i Bergen
Ap-politikeren hadde blodforgiftning og kraftig lungebetennelse med 416 i CRP. Nå trener Hege Svendsen mot Bergen City Marathon.

Publisert: 15.okt.2017 21:00
Oppdatert: 13.okt.2017 14:31

Jeg har nå begynt å trene meg opp igjen, og har som mål å gjennomføre Bergen City Maraton i 2018, smiler Svendsen overfor EUB.

Vi går tilbake til påsken 2016. Hege Svendsen har følt seg dårlig en stund. Hun er på ferie hos familien i Bergen. Hun tar etter hvert turen på legevakta.

– Jeg ble innlagt med kraftig lungebetennelse og blodforgiftning. Jeg hadde 416 i CRP, og den ene lungen var kollapset og full av puss. Da ble jeg liggende i tre uker på Haraldsplass sykehus, én uke på intensiven med pustemaskin, sier hun. Den første antibiotikakuren virket ikke. Heldigvis ble det full klaff på den andre.

– Den ene lungen var 70 prosent tett, og hadde det ikke vært full klaff med den andre er jeg faktisk usikker på hvordan dette kunne gått. Da er det ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag, sier Svendsen.

Trente seg opp fra bunnen

Da hun ble syk hadde hun gjennomført tre halvmaraton og mange 10-kilometersløp. Planen var også å løpe halvmaratondistansen både i Bergen og Oslo samme år. Men sykdommen var såpass alvorlig at formen ble kraftig redusert. Treningen måtte nærmest startes opp igjen helt på nytt.

– Jeg måtte øve meg på å gå til stua eller postkassen. Treningen måtte startes opp helt fra bunnen igjen, og jeg fikk ikke lov til å løpe langløp det første året, sier hun.

Når EUB treffer henne er hun iført treningsutstyr løpende gjennom sentrumsgatene i Sundet. Formen er langt bedre, og endelig kan småbarnsmammaen, politikeren og den kommunalt ansatte gründeren fokusere på å finne toppformen igjen.

– Jeg har fått veldig respekt for å bygge seg opp igjen i livet, for eksempel etter sykdom. Også er det viktig å ta kroppens signaler på alvor. Det er ikke sikkert det alltid er så lurt å klemme gassen i bunnen. Noen ganger er det faktisk riktig å puste ut, slappe av og ta seg en pause, sier Svendsen.

Fast langløype

For å bli best mulig rustet til det neste halvmaratonløpet, legger hun gjerne ut på en langtur. Denne strekker seg fra Eidsvoll Verk til Algarheim – en strekning på nesten to mil.

– Da løper jeg over Kopperudåsen og bort til svigerfaren min. Det er en fin strekning for å teste formen. I tillegg gjør den at jeg kommer i form til lengre løp. Det er det jeg liker aller best å trene mot, sier Svendsen.

– Dine beste treningsråd?

– Ha det gøy, sett deg realistiske treningsmål, gi jernet og nyt å løpe ute i naturen, smiler Hege Svendsen – nå frisk som en fisk.

Fakta Hege Svendsen

  • Bor på Eidsvoll Verk. Småbarnsmor.
  • Gründer i Allsidige Nord AS, som satser stort på miljøvennlige handlenett.
  • Jobber også for Eidsvoll kommune.
  • Ap-politiker, blant annet i kommunestyret.
  • Er også en viktig bidragsyter i gruppen Bli med! som arrangerer lavterskelaktiviteter og turtilbud for alle som har lyst i Eidsvoll.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Alvorlig syk: I påsken i fjor ble Hege Svendsen alvorlig syk med lungebetennelse. Her er hun på sykehuset i Bergen.Foto: Privat
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no