23. jul
INFORMASJON: Vi er på veien for å hjelpe folk. Jeg har full forståelse for at DAB kan virke vanskelig, men det er det ikke, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.
 
På veien for å hjelpe radiofolket
Fra 20. september kan du ikke lenger lytte til hverken Nitimen eller Norgesglasset om du ikke har DAB. Radiovogna kom i går til Råholt for å hjelpe.

Publisert: 16.aug.2017 06:00
Oppdatert: 16.aug.2017 06:20

Om en drøy måned skrur de store radiokanalene av sine FM-sendinger. Da har lytterne to valg – DAB eller nettradio. I den forbindelse har Digitalradio Norge (informasjonsselskapet til de tre største radioaktørene) i snart ett år kjørt landet rundt med sin kampanje. I går var de på Råholt.

IKKE KAST RADIOEN DIN

– Enkelt sagt er FM-båndet fullt. Det er ikke plass til flere radiokanaler. DAB er det største skiftet i radioens historie etter at FM tok over for AM. Mange trenger hjelp og råd for å kunne høre på DAB-radio, men det er egentlig ganske enkelt, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark.

Han presiserer at det ikke er nødvendig å bytte radioapparat.

– Så lenge radioen din har en AUX-inngang, og det har de aller fleste, handler det bare om å kjøpe et adapter og en kabel med riktig plugg. Da får du en fullgod DAB-radio. Er du så heldig å eie en Sølvsuper 11 for eksempel, får du i tillegg mye bedre lyd enn mange nye radioer, smiler han.

– Mange opplever brudd og dårlige signaler i DAB-sendinger, hvorfor?

– Vi har to utfordringer med DAB: Norge har to DAB-nett, ett til NRK og ett til de andre. Man må velge det riktige. Og det er viktig å stille inn på riktig region for å få best mulige signaler. Som regel handler dette om å trykke på den riktige knappen, eller ta en restart, og selvsagt sørge for at antenna er montert korrekt. Dette hjelper vi til med under kampanjen, også over telefon, det er bare å ringe. Også forhandlerne bør vite slikt for dermed sørge for at man får det man trenger. Det er trist hvis folk gir opp radiolytting på grunn av slikt, sier han.

FIKK HJELP

Håkon Røe fra Eidsvoll har kjøpt bil med DAB-radio, men har ofte opplevd brudd i sendingene. Særlig i området ved Råholt kirke. Dette problemet fikk han hjelp med på stedet av kampanjen.

– Jeg visste heller ikke at jeg hadde P1+. Her fikk jeg den hjelpen jeg trengte, blant annet ved å velge riktig region. Nå skjønner jeg hvorfor signalene ble borte, sier han.

– Hva synes du om bruddene i sendingene?

– Det har vært skuffende å oppleve, men jeg håper de har fikset problemet nå, påpeker han.

– Har du DAB-radio hjemme også?

– Ja, og den fungerer greit. Der har jeg jo en bruksanvisning i tilfelle noe ikke fungerer.

Farvel, FM

Nå er det bare to regioner igjen med nasjonale FM-sendinger.

Det digitale radioskifte blir fullkomment når NRK-radio samt de kommersielle radiokanalene i storbyene, som P4, slukker sine FM-sendinger i år. Slukkingen gjennomføres i seks regioner. Dette betyr ikke fullstendig slutt på radiokanaler på FM. Helt fram til i alle fall 2022 vil mange lokalkanaler fortsette sine sendinger der.

I region Akershus, Oslo, Østfold og Vestfold slukker de store kanalene sine sendinger på FM, 20. september. Første region som ble slukket var Nordland fylke. Der ble FM-skrudd av slukket 11. januar. Region Trøndelag og Møre og Romsdal fulgte etter 8. februar. Neste region ut var Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland, som mistet FM 26. april. Fjerde region ut var Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene, med slukking 21. juni.

Den siste regionen som slukker FM blir Troms og Finnmark. Det skjer 13. desember. Når siste bryter er skrudd av, er det svært lite trolig at FM-radio som vi kjenner den kommer tilbake noen gang.

Dette er dab

  • Digital Audio Broadcasting (DAB) er et kringkastingssystem utviklet for å sende radio med digital lyd og tilhørende datatjenester. 
  • DAB er tatt i bruk i en rekke land og er den teknologien som Den europeiske kringkastingsunion (EBU) anbefaler for digital kringkasting av radio.
  • I Norge startet prøvesendingene i 1995, og i 2011 besluttet Stortinget at overgangen fra analog skal gjennomføres.

LES OGSÅ: Må ikke ha DAB

 
HJELP: - Her fikk jeg den hjelpen jeg trengte. Nå håper jeg at problenmene med DAB i bilen er løst, sier Håkon Røe
VETERAN: Det er ingen grunn til å kaste den gamle radioen. Et DAB-adapter forvandler den til en fullt fungerende radio.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no