19. apr
ØKENDE PROBLEM: Tillitsvalgt for ambulansepersonell i Oslo og Akershus, Roy Nilsen, sier at vold og trusler er et økende problem mot de som yter helsehjelp.
 
Volden mot hjelpepersonell øker: Pasient truet lærling – må møte i retten
Pasienten skal ha truet og angrepet en ambulanselærling. Nå må den 61 år gamle mannen fra vårt distrikt møte i Øvre Romerike tingrett.

Publisert: 27.jun.2018 18:00
Oppdatert: 27.jun.2018 10:36

Mannen er tiltalt etter straffelovens §286 – vold mot særskilt utsatte yrkesgrupper, heriblant helsepersonell som yter medisinsk begrunnet helsehjelp.

SLÅTT OG TRUET

Det var i mars i fjor at mannen, under behandling av den fornærmede, skal ha slått den kvinnelige ambulanselærlingen med en ledning. Han skal også ha oppført seg aggressivt og truende overfor henne ved å ha presset henne bakover og knyttet neven mot henne.

Den tiltalte skal også ha brukt seksuelt krenkende språk overfor henne. Hele situasjonen ble opplevd som så truende at ambulansepersonellet trakk seg tilbake og tilkalte politiet.

Saken ble anmeldt og etterforsket, og nå kommer den altså opp i rettssystemet.

– ET ØKENDE PROBLEM

Roy Nilsen, hovedtillitsvalgt for ambulansetilsatte i Oslo og Akershus, bekrefter at vold og trusler mot ambulansepersonell er et økende problem i hele hans distrikt.

– Ja, helt utvilsomt. Det har forverret seg de siste årene. Det er trusler og fysisk utagering, og mye av det skyldes rus og psykiatri, sier Nilsen.

Han forteller at det ikke er uvanlig å be om bistand fra politiet når man rykker ut på hjelpeoppdrag.

OVERRASKENDE SITUASJONER

– Det er to settinger: det er steder hvor vi antar at det blir bråk og at vi i forkant ber om bistand fra politiet, og det er steder hvor vi ikke er på vakt. Det siste er det skumleste. Overraskende situasjoner er utvilsomt de verste. Men vi har fullt fokus på problemet, og vi har nulltoleranse i forhold til vold, trusler og trakasseringer. Oppfattes situasjonen som truende, trekker vi oss unna og ber om politibistand. Vi anmelder personen eller personene, og så er det opp til påtalemyndigheten å ta det videre. Denne aktuelle situasjonen, ble vurdert til å være så alvorlig at den har havner i retten.

– Er trusler og vold blitt et så stort problem at det påvirker søkningen til utdanning som ambulansepersonell?

– Nei, overhodet ikke. Vi har hatt stor søkning til yrket i årevis og det har ikke blitt noe mindre etter at det også parallelt med yrkesfagutdanningen som ambulansearbeider, ble opprettet utdanning på bachelor nivå (paramedic).

LES OGSÅ: Dømt til lang fengselsstraff for konevold

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no