17. jul
NETTVETT. Politiførstebetjent Mariann Sletten råder foreldre til å snakke med barna sine og vise dem tillitt, uten å være naive. Arkivfoto
 
Politiet: – En verden det er vanskelig å følge med på
ØVRE ROMERIKE. Det er ikke bare foreldre som synes det er vanskelig å følge med på barnas nettbruk. Også politiet synes det er vanskelig å følge med i den rivende utviklingen på området.

Publisert: 29.mar.2017 12:00
Oppdatert: 29.mar.2017 11:11

For politiførstebetjent Mariann Sletten, er det en del av jobben å holde foredrag for elever og foreldre om temaet nettvett. Politiet reiser rundt på foreldremøter og åpne skoledager.

– vanskelig tema

– Det er et vanskelig tema – både nettmobbing og det å risikere å bli utnyttet seksuelt via nettet. Jeg tror at det viktigste er at det er åpenhet mellom barn og foreldre – at de kan sette seg ned og snakke om det, sier Mariann Sletten ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er en verden det er vanskelig for oss voksne å følge med i. Alt skjer i et høyt tempo. Når vi er ute og snakker med barna, forteller de om apper vi aldri har hørt om. Medier er en viktig del av barnas hverdag – og det foregår mye der ute, sier politiførstebetjenten.

TILLIT OG ÅPENHET

Sletten mener at tillit og åpenhet mellom foreldre og barn er viktig.

– Jeg råder foreldrene til å prate med barna sine og ha en samtale om hvilke apper og sosiale medier barna er på. Foreldrene bør be om tilgang til de kontiene ungene deres har. Men her er det en hårfin balansegang. Ungene skal ikke føle seg overvåket. De har også krav på privatliv, sier hun.

Når det gjelder barns opptreden på nettet, sier hun at de bør ha samme forholdsregler som i det vanlige, sosiale rom.

– Blir de kontaktet av fremmende, bør de spørre seg selv om hvorfor de vil snakke med meg. De bør rådføre seg med foreldrene sine om de er i tvil og være tilbakeholdne. Dette er vanskelig for de små, fordi mye er spennende og nytt, sier hun.

– OVERGREP PÅ NETTET BRER OM SEG

Når det kommer til seksuelle overgrep på nettet, sier Sletten at dette brer om seg og er et stort problem.

– Det er mye vi ikke vet om, og det er tabubelagt. Barn tør ikke prate med foreldrene sine om temaet. Overgriperne gir seg ut for å være andre enn de er, og de bruker knep for å få barnet til å kle av seg foran webkamera. Først etter at du har kledd av deg foran kamera, skjønner du hva du har gjort. og da kan et være for seint. Overgriperen kan true med å legge bildene ut på nettet om du ikke gjør enda mer. Da sitter du i saksa. Er det noen som opplever slikt, må de straks gå til foreldrene og fortelle om det. Da er det viktig at de ikke blir møtt med sinne eller bebreidelser, sier politiførstebetjenten, som råder foreldrene til å vise sine barn tillit, uten å være naive.

LES OGSÅ: Dømt til forvaring i seks og et halvt år for seksuelle overgreg

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no