17. jul
Skal bevares. Flertallet i Hovedutvalg for overordnet planlegging (HOP) har bestemt at dette gamle administrasjonsbygget på Dampsaga skal restaureres og bevares.
 
Politikerne har talt - dette gamle huset skal bevares
JESSHEIM. Debatten har pågått i flere måneder. Nå er det avgjort at det gamle huset på Dampsaga skal restaureres.

Publisert: 26.apr.2016 18:07
Oppdatert: 27.jan.2017 14:07

Først var politikerne i Hovedutvalg for overordnet planlegging (HOP) på befaring i og rundt det gamle administrasjonsbygget på Dampsaga. Så var debatt og tidvis høy temperatur i Rådhuset noen steinkast unna. Samarbeidspartiene Frp og Høyre inntok vidt forskjellig standpunkt i saken. Frp ville rive og bygge nytt. Høyres representanter stemte for bevaring.
- Alle er opptatt av historien. Den står der på et jorde ved E6 der noen ønsker å etablere en ny togstasjon. Der står den opprinnelige dampsaga. Det er den som er historien. Riv og bygg nytt. Hent opp dampmaskinen, sett den i en glasskuppel og belys den. Hvis ikke løpes det en risiko for å få et ufunksjonelt bygg, sier ordfører Tom Staahle (Frp) i debatten.
- Dette er en gylden mulighet til å gjøre noe som kommer byen Jessheim til gode. For kulturinstitusjoner og lag og foreninger. Lag et nytt, fresht og moderne bygg. Ikke ri prinsipper. Vi har åpnet for at andre kan ta ned og sette opp bygg. Det beste eksempelet på det står i Storgata, poengterer Staahle.
LES OGSÅ: Dette kan bli et forsamlingshus

Høyre hadde et helt annet syn

Høyres gruppeleder, Karianne Raad Wanggaard, er av en helt annen oppfatning. Hun og hennes parti vil bevare og sette i stand igjen nåværende bygningsmasse.
- For oss er saken veldig enkel, selv om Frp elsker å trekke fram at vi er prinsippryttere. Dette har med bevaring av historien vår å gjøre. Det er ikke det samme å bygge helt nytt som å bevare et eksisterende bygg. Vi diskuterer ikke etterbruken her i dag. Bygningsmassen var i bedre stand enn jeg trodde. Jeg har sett bygg blir restaurert som er i mye dårligere stand enn det. Det er noe med sjarmen og sjelen som et gammelt bygg har, sier Raad Wangaard.
Da avstemningen ble foretatt stemte Frps tre representanter og KrFs ene representanter for riving. De resterende sju representantene fra Ap, Høyre, og Sp stemte for bevaring og fikk dermed flertall. Den aktuelle delen av eiendommen er regulert til parkformål, og bygget som søkes revet er regulert til hensynssone bevaring kulturmiljø i gjeldende reguleringsplan.
LES OGSÅ: Vil rive det gamle administrasjonsbygget

Fikk flytte bygningen

I 2010 fikk utbygger Jessheim Byutvikling AS tillatelse til å flytte administrasjonsbygget cirka 60 meter vestover, til Pakkhuset ved jernbanen. Samtidig ble det inngått en avtale mellom Jessheim Byutvikling og kommunen. Flere forutsetninger lå til grunn for avtalen. Blant annet skulle de restriksjoner som allerede lå til grunn på bygningen følges til ny plassering. Jessheim Byutvikling AS forpliktet seg også til å sette bygningen i stand, gjennom restaurering og gjenbruk av opprinnelige bygningsdeler. Det har vært stor temperatur i saken. Mange har engasjert seg, og nå er det altså bestemt at rådmannens innstilling i saken er vedtatt. Bygningen skal dermed restaureres.
- Vi støtter innstillingen om å rehabilitere bygget. En avtale er en avtale og avtaler skal holdes. Vi må bevare historien på Dampsaga, sier Lars Egil Berg (Sp).
- Dette handler om historie. Det er liten industrihistorie i Ullensaker. Dette er det eneste som er igjen. Vi ønsker å bevare det. Det blir ikke det samme å rive og sette opp en tilsvarende bygning. Det handler om å bære med seg noen tradisjoner og verdier, sier Janka Holstad (Ap).

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no