18. okt
Spennende: Det knyttes stor spenning til hva lokalpolitikerne i Eidsvoll bestemmer seg for å gjøre i 2019-budsjettet.Foto: Glen Widing
 
Politikernes dilemma
For å unngå eiendomsskatt, oppsigelser og svekkede tjenester må politikerne vurdere å skyve på flere sårt etterlengtede byggeprosjekter.

Publisert: 12.okt.2018 06:00
Oppdatert: 11.okt.2018 08:21

– Det er lettere å skyve på investeringsprosjekter enn å si opp folk i kommunen, sier ordfører John-Erik Vika (Sp). Det er for lengst klart at neste års budsjett skaper utfordringer for de folkevalgte i grunnlovsbygda. På den ene siden ønsker de å unngå eiendomsskatt. På den andre er målet å holde planlagt investeringstakt oppe. For eksempel gjennom bygging av nye barneskoler på Vilberg og Råholt (se fakta). Vika sier også at de vil skåne tjenestene og de ansatte i kommunen i størst mulig grad. I så fall kan de folkevalgte i realiteten stå igjen med ett valg: De må vekte investeringsprosjekter opp mot hverandre og velge å utsette der de mener det er riktig.

Ikke som planlagt

– Vi kan si allerede nå at alt man har lagt opp til i forhold til investeringer de nærmeste årene ikke blir gjennomført som planlagt, sier Vika. På oppdrag for politikerne har rådmann Knut Haugestad lagt fram et forslag til en kuttliste for 2019 som beløper seg til 25,1 millioner kroner. Blir den vedtatt kan det medføre både stillingskutt og svekkede tjenestetilbud. Men får Vika flertall for sitt syn er det altså planlagte investeringer som skal nærmere under lupen. Flere av disse er sårt etterlengtede for innbyggerne og har allerede blitt skjøvet på tidligere.

– Prosjektene blir ikke kuttet. De vil bare bli dyttet litt fram i tid. Bakteppet er at vi må få ned lånetrykket. Vi må også ha fokus på å beholde de gode tingene i bygda som gir mye helse tilbake i form av kroner og øre. Det gir mindre utgifter på sykdomssiden. Vi politikere må ha mange tanker i hodet når vi skal se på og vedta dette. I den situasjonen vi er i nå vil det garantert være noen som ikke blir fornøyde, sier Vika.

Møtes til uka

På direkte spørsmål bekrefter ordføreren at Vilberg skole allerede er ett år forsinket, blant annet fordi det fortsatt ikke er klart hvor den kan bygges.

I tirsdagens kommunestyremøte orienterte varaordfører Einar Madsen (Ap) om mulighetene som finnes i forhold til å legge investeringer på is.

– Så lenge vi ikke er bundet opp av inngåtte kontrakter, for eksempel med utbyggere, kan vi teknisk sett skyve på planlagte investeringsprosjekter. Det vil etter mitt syn være helt tragisk å ikke investere i den takten som er planlagt. Noen har allerede vært tålmodige lenge i påvente av utbygging, sier Madsen. Kommende uke skal politikerne gjennomføre et budsjettseminar på rådhuset. Endelig 2019-budsjett vedtas politisk i desember. Politikerne står foran et alvorlig dilemma – og neste år er det valg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no