17. jun
 
Prisgunstig hybrid
Kia Optima kommer nå som ladbar hybrid. Da vil nok ingen kunder gå for dieselutgaven – men det gjenstår å se om noen i det hel tatt vil ha en stasjonsvogn.

Publisert: 17.nov.2017 10:00
Oppdatert: 14.nov.2017 14:24

Vi har tidligere kjørt den nye Kia Optima som stasjonsvogn med dieselmotor, og som sedan i ladbar hybrid-versjon. Ingen av dem er helt fulltreffere: Dieselutgaven har i disse tider et visst omdømmeproblem, og Kias motor er litt tam, ikke minst når bilen ser såpass raff ut. Tidsmessig treffer selvsagt en ladbar hybrid langt bedre, avgiftssystemet har et «soft spot» for slike biler, og i teorien kan man kjøre dem så drivstoffgjerrig at det nærmest er latterlig. Men når motorene er plassert i et sedan-karosseri, er bilen mer for spesielt interesserte enn for massemarkedet.

Når Optima nå er klar med en stasjonsvogn, eller Sportswagon som de kaller den, med hybrid drivlinje, er vi nærmere massenes ønskeliste. Ikke helt på SUV-nivå, men stasjonsvogn er likevel en biltype som fortsatt har et visst fotfeste i det norske familiemarkedet.

For å ta det opplagte først. En utgave med dieselmotor på 141 hestekrefter, og samme utstyrsnivå som testbilen, koster 30.000 mer enn den ladbare hybriden som har 205 hestekrefter. Det vil være en overraskelse om Kia i det hele tatt selger en eneste én med dieselmotor fra nå av.

Elegant

Er man først i markedet for en familiestasjonsvogn, byr Kia på en elegant bil med Optima. Her får de utnyttet de lange linjene, og bilen har en tidsriktig avrunding bak, som gir et litt sportslig og lett uttrykk. Designet er ikke superspennende, men i et marked der man skal favne bredt, har Kia truffet veldig godt med denne bilen.

Det sportslige som er indikert i navnet, og til en viss grad i det ytre, er videreført i bilens effekt. Med 205 hestekrefter ligger den fort 50 over det som er normalen for en streit familiebil. Men man ender med å klø seg litt i skallen når man gir gass. For det er vanskelig å tro at alle de 205 faktisk har møtt opp på jobb. Bilen føles riktignok sprekere enn dieselversjonen, men på langt nær så mye sprekere som man hadde forventet.

– Null til hundre på rett under ti sekunder vitner om en drivlinje der effekten ikke er der for tempoets skyld. En Volkswagen Passat GTE med 218 hestekrefter fra en tilsvarende drivlinje er 2,5 sekunder raskere i samme øvelse. Den nevnte Passaten, og Mercedes-Benz C-klasse, er også de eneste andre familiestasjonsvognene i samme størrelse med en slik drivlinje.

I Optima skal nok elmotoren bidra mer til økonomisk kjøring enn heftig akselerasjon. Det virker også som den er satt opp litt annerledes en mange andre tilsvarende biler. Den strør strømmen mer utover i kjøringen og ønsker ikke å gå lenge på strøm i hybridmodus. I stedet fyller den inn der det trengs.

Litt unna oppgitt forbruk

En ti mils tur med nær halvparten motorvei, resten riksvei, pluss litt by, ga et snittforbruk på 0,4 liter per mil. Det for så vidt bra til å være en såpass stor bil, men litt unna det oppgitte forbruket på 0,14 liter per mil. Vi tok turen i hybridmodus og med en kjørestil av det normale slaget.

Selve turen var behagelig. Bilen er ganske mykt satt opp, uten at den blir skjelven og nervøs. Optima har gode seter, og interiøret er ryddig, men ikke helt topp moderne. Det minner om et premiuminteriør for ti år siden. Den midtstilte skjermen har menyknapper i tillegg til at den har en berøringsskjerm. Dette er en smart løsning som gjør at man ikke trenger å presisjonstreffe skjermen med pekefingeren hver gang man skal gjøre noe der.

Grei pris

Utstyrsmessig er dette solid. Den ladbare hybriden kommer med utstyrsnivået «Active Business» som har store doser med moderne sikkerhetsteknikk, samt komfortutstyr som elektriske seter, elektrisk bakluke med håndfrifunksjon og oppvarmet ratt.

Med en startpris på 380.000 kroner blir det en veldig god pakke. Passaten som det er naturlig å sammenligne med, koster 490.000. Den oppleves riktignok som ett hakk opp kvalitetsmessig, men den er ikke 100.000 kroner finere. Og skal man ha den med samme utstyrsnivå som Optimaen, blir nok differansen enda større.

Optima i denne versjonen framstår som et fornuftig kjøp. Man må leve med at de 205 hestekreftene er av den søvnige sorten – men så har man heller ikke betalt noe ekstra for de 67 som kommer fra elmotoren.

Fakta

 • Kia Optima PHEB SW Active Business
 • Pris: 381.400.-
 • Motor: 4 syl, Bensin. 1999 ccm. 156 hk v. 6000 o/min. 189 Nm v. 5000 o/min. 67 hk elmotor. 205 Nm. Systemeffekt 205 hk. 375 Nm.
 • Aks: 9,7 sekunder
 • Toppfart: 192 km/t
 • El. rekkevidde: 62 km
 • Forbruk: 0,14 l/mil (blandet)
 • Utslipp: 33 g/km CO2. 2,4 mg/km NOx
 • Bagasjerom: 440/1574 liter
 • LxBxH: 4855/1860/1470 mm
 • Egenvekt: 1740 kilo
 • Tilhengervekt: 1500 kilo

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no