21. okt
Dyngene får ny verdi: Daglig leder Trym Denvik og driftssjef Arild Snekkerhaugen speider utover én av søppeldyngene fra 1980-tallet. Store gassmotorer sørger nå for at ØRAS hver time trekker ut 20.000 liter gass av søppeldeponiene. De har fått 500.000 kroner i støtte av Akershus fylkeskommune til klimatiltaket.
 
Produserer strøm med 30 år gammel søppel
Ved hjelp av store gassmotorer trekkes gass ut og gir søppeldynger fra 80- og 90-tallet ny verdi på ØRAS. – Det er et godt klimatiltak, og vi produserer strøm og varme som har en verdi, sier daglig leder Trym Denvik.

Publisert: 11.des.2017 21:00
Oppdatert: 11.des.2017 16:19

På ØRAS speider Trym Denvik og Arild Snekkerhaugen utover de gamle avfallsdeponiene. Lite visste nok de som kastet husholdningsavfall der for 30 år siden at det en dag kunne få ny verdi.

– Vi har et generelt samfunnsansvar for å ta miljøvennlige grep. I tillegg føler vi et spesielt ansvar i forhold til avfallet som ble deponert her på 80- og 90-tallet. Vi må sørge for å redusere klimagassutslippene så mye som overhodet mulig, sier Denvik.

Strømmen de produserer selges til Hafslund. Prisen de får beregnes ut fra til enhver tid gjeldende spotpriser fra Nord Pool. I snitt kan de tjene rundt 25.000 i året på slikt strømsalg.

– Alt vi får inn av inntekter på dette er en bonus. For oss er dette i første rekke et viktig miljøtiltak, sier Arild Snekkerhaugen.

Redusere utslippene

Hver time trekker gassmotorene ut 20.000 liter gass av søppeldeponiene. Det som tidligere ble brent over fakkel, bidrar nå til å skape helt nye verdier hos Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS).

– I stedet for å brenne dette over fakkel og slippe ut tonnevis med CO₂, utnytter vi nå gassene gjennom motorene og reduserer utslippene med 150 tonn i året, sier Trym Denvik. Han og driftssjef Arild Snekkerhaugen viser EUB nyvinningen de har installert. Den første måneden klarte anlegget å generere 9.200 kWh strøm. Dette er helt på linje med målsettingen for prosjektet, som har et mål om årlig produksjon av 110.000 kWh strøm.

LES OGSÅ: Bruktbutikken på ØRAS er åpen

Fikk halv million i støtte

– Dette tilsvarer cirka ti prosent av vårt årlige elforbruk. Samtidig produseres det 140.000 kWh varme. Dette skal vi koble inn på det andre varmesystemet vårt og nyttiggjøre selv, sier Arild Snekkerhaugen.

Prosjektet har allerede fått oppmerksomhet i Akershus fylkeskommune. Der lyses det hvert år ut midler til tiltak som bidrar til å redusere klimagassutslipp. Klimatiltakene skal bidra til at Akershus når sitt ambisiøse klimamål om 50 prosent reduksjon av klimagasser innen 2030 i forhold til 1991-utslippet. I 2017 lyste Miljøfondet ut seks millioner kroner i tilskudd til klimatiltak innenfor tiltaksområdene transport, avfallshåndtering og stasjonær energi. ØRAS har fått en halv millioner kroner i bidrag, så sant de viser til at effekten er så god som alt tyder på så langt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no