17. jun
SKEPTISK: Knut Harald Bergem fra Hurdal jeger- og fiskerforening (HJFF) er usikker på om Eidsvoll kommune har lov til å forby fiske i hele Tisjøen.
 
Reagerer på nytt fiskeforbud
Eidsvoll kommune har nå utvidet fiskeforbudet til å gjelde hele Tisjøen. Jeger- og fiskerforeningen og grunneier reagerer på forbudet.

Publisert: 16.nov.2017 12:00
Oppdatert: 15.nov.2017 14:32

Det har alltid vært en avtale mellom grunneier Mathiesen Eidsvoll Værk og Eidsvoll kommune om at det skal være badeforbud i hele Tisjøen, og fiskeforbud i 200 meter rundt inntaksledningen til drikkevannet.

I løpet av høsten har det imidlertid dukket opp skilt rundt sjøen som sier at nå er det forbudt å fiske og kjøre motorbåt i hele sjøen. Camping rundt vannet er heller ikke tillatt lenger.

Ingen har fått beskjed

Jakt- og fiskeforeningene i både Eidsvoll og Hurdal er overrasket og irriterte over de nye skiltene. Bergem fra Hurdal JFF sier at de oppdaget skiltene helt tilfeldig.

– Vi har ikke fått noe informasjon på forhånd, det har heller ikke grunneier eller Eidsvoll Fiskesamvirke, forteller Knut Harald Bergem fra Hurdal JFF.

Både JFF i Eidsvoll og Hurdal syns reglene er rare, og kan ikke forstå hvorfor Eidsvoll kommune har satt opp dette forbudet.

– Hele greia virker veldig lite gjennomtenkt, sier Bergem.

Dyr forurenser mer

Begge foreningene mener at det er andre som er større kilder til forurensning av Tisjøen enn fiskerne. Blant annet får trafikken rundt, og dyrene i området skylden.

– Krøtter og sauer skiter jo ned hele området der. Det er så dumt at det er ikke noe moro engang, mener Terje Ranheim fra Eidsvoll Skog Jeger og Fiskeforening.

Grunneier stiller seg også uforstående til de nye skiltene som har dukket opp på eiendommen deres, og mener forbudet fra Eidsvoll kommune ikke er riktig.

– De sier de har gjort det sånn for enkelthetens skyld, men her tror jeg Eidsvoll kommune har vært litt raske på avtrekkeren. I avtalen vi har med kommunen står det tydelig at forbudet skal gjelde 200 meter fra inntaksledningen, forklarer Øystein Løvlie hos Mathiesen Eidsvoll Værk.

Vanskelig å forstå

Bergem sendte en mail til Eidsvoll kommune om dette i høst, hvor han fikk svar på tiltale over en måned etterpå. I mailen forklarer kommunen at de har satt forbudet til å gjelde hele sjøen for enkelhetens skyld. Bergem syns det er vanskelig å forstå.

– Det kan da umulig være lettere å passe på at ingen fisker i hele sjøen, enn i et område på 200 meter, sier han oppgitt.

Han legger også til at fram til nå har det vært fiskeoppsyn i området, og at siden de har mistet fisket, forsvinner også oppsynet.

– Dermed blir det enda mindre kontroll.

Ville gjøre det enkelt

Eidsvoll kommune sier de har satt opp skiltene og gjort det forbudt å fiske i hele sjøen for enkelhetens skyld. 

Eidsvoll kommune bekrefter at det er de som har satt opp skiltene rundt Tisjøen. De sier både til Eidsvoll Ullensaker Blad og grunneier, at forbudet er tuftet på en klausuleringsbestemmelse etter en gjennomgang med Mattilsynet. Men i bestemmelsen som EUB har mottatt fra kommunen, står det tydelig at det er 200 metersgrensen som gjelder.

– Det er satt et fiskeforbud i hele sjøen, da det ikke er mulig å kontrollere hvor i Tisjøen det blir fisket, forklarer Arnfinn Hjell i Eidsvoll kommune.

Hjell sikter da til at det ikke er noen merking, og at det bare er de lokale som vet hvor inntaksledningen er, og da hvor den 200 metersgrensen skal ha gått. 

– Det er unødvendig å forby fisking i hele sjøen for å forhindre at det blir fisket i en 200 meters radius, sier Bergem.

LES OGSÅ: Landet rekordstor ørret etter ti timers fiske

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FISKEFORBUD: Eidsvoll kommune har bestemt at det ikke skal være lov å fiske i hele Tisjøen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no