20. jul
LUFTSTØTTE: DSB har 12 skogbrannhelikoptre klare til innsats i Sør-Norge. Foto: Odd Skarbomyr, DSB
 
Rekordmange helikoptre mot skogbrann
Den ekstreme skogbrannfaren krever ekstraordinær beredskap. Nå har DSB 12 skogbrannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge, klare til innsats på kort varsel.

Publisert: 08.jul.2018 08:00
Oppdatert: 07.jul.2018 23:46

Denne beredskapen gjelder foreløpig til og med 29. juli.

– Vi har aldri tidligere hatt så mange som 12 helikoptre i beredskap. Det er ikke forventet regn av vesentlig betydning i Sør-Norge ut juli. Den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i hele sommer, og derfor har vi nå styrket beredskapen kraftig, sier seksjonsleder Hans Kristian Madsen.   

Skogbrannhelikoptrene er for tiden i beredskap følgende steder: 

Stranda, Kinsarvik, Bringeland, Sauda, Stavanger, Torp, Kjeller, Ås og Værnes.

FLYTTES

Ved behov for å styrke eller gjenopprette beredskapene i bestemte områder, blir helikoptrene flyttet. Dette er en vurdering som gjøres fortløpende.  

– Vi opplever nå den mest krevende situasjonen vi har hatt når det gjelder skogbrann noen sinne, sier Madsen.

Det er kritisk lav grunnvannstand, og store deler av vegetasjon er så tørr at det antennes lett. Den store skogbrannfaren vil holde seg ut juli, slik det ser ut nå. Det gjelder særlig Østafjells.

Det er et kommunalt ansvar å håndtere skogbranner, og skogbrannhelikopteret er statens bistand når det gjelder luftstøtte. Det primære målet er å slå ned flammer, gi grunnlag for slokking på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, og til observasjon.

BRANNSJEF

Etter den store skogbrannen i Froland i 2008 innførte DSB en ordning med lederstøtte ved skogbrann. Det innebærer at lokal brannsjef får faglig støtte og veiledning fra erfarne brannbefal.

Ved større hendelser er brann- og redningsvesenet også avhengig av bistand fra blant annet Sivilforsvaret, Heimevernet, Redningsselskapet og frivillige.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no