18. sep
 
Rektoren har vært ansatt på skolen i 39 år. Her skjer det noe vemodig og historisk.
Flagget henger øverst i flaggstanga ute i skolegården. Første skoledag er en høytidsdag full av sommerfugler i magen på store og små. For rektor Helge Enger ble den ekstra spesiell.

Publisert: 19.aug.2018 20:00
Oppdatert: 17.aug.2018 14:44

– Vi flagger når Kongen og Mette-Marit har bursdag. Vi heiser flagget på svært spesielle dager. I dag har vi heist det fordi dere begynner på skolen. Det sier mye om hvor spesielt det er.

Rektor Helge Enger står midt i gymsalen på Preståsen skole. Rundt i lokalet står elever og foreldre. Barna i rommet står på startstreken til et langt liv i skoleverket. For Helge Enger går arbeidskarrieren mot slutten. Han går av med pensjon 1. oktober.

– Klart det er litt vemodig. Dette er en spesiell dag. For siste gang skal jeg hilse på og ønske nye 1.-klassinger velkommen til skolen, sier Enger til EUB inne på kontoret sitt noen minutter før skoleårets første dag.

Skolebarn løp fram

I tur og orden blir elevene ropt opp. Noen løper fram for å hilse på rektoren. Andre er litt mer beskjedne og synes det er tryggest å holde i hånda til mor eller far. Én av elevene i gymsalen er Lilly Enger. Hun er barnebarnet til rektoren, og blir naturligvis også ønsket varmt velkommen av den populære rektoren.

– For noen uker siden kom det en liten seksåring som skulle begynne på SFO her på skolen. Han synes det var litt skummelt med mange nye. Da kom en gutt som har begynt i tredje klasse løpende bort. «Bare kom hit! Her skal du lære og lese og alt ting», utbrøt han. Bedre reklame enn det kan ikke vi få som skole. Men vi må yte maks for at dere skal få det bra når dere begynner på skolen i dag, sier Enger henvendt til salen.

Preståsen skole feirer 40-årsjubileum i år. Enger begynte å jobbe der året etter åpningen. De 20 siste årene har han vært rektor. Det betyr at han har ønsket i underkant av tusen nye førsteklassinger velkommen til skolen.

Har planene klare

I år har 45 nye barn begynt på skolen.

– Har du noen råd til alle dem som nå har begynt på skolen?

– Det er viktig at de raskt lærer hvordan det er å gå på skolen. Det er en del forskjeller fra barnehagen, for eksempel i forhold til tidsspenn, organisering og aktiviteter. Vi legger stor vekt på at de skal lære seg gode rutiner allerede i oppstarten, sier Enger.

– I tillegg er det viktig at de får god oppfølging hjemmefra. Foreldre må, uavhengig av egne erfaringer fra skolen, stille opp, vise vei, være tydelige og hjelpsomme. Det er avgjørende, sier Enger.

68-åringen kunne jobbet i to år til. Det er flere grunner til at han slutter.

– Nye læreplaner skal implementeres fra høsten 2020. Det jobbes også med en ny overordnet strategiplan for mer og bedre læring i Nannestad kommune. Dette er bra, men jeg vil aldri få vært med og gjennomført det. Vi må ha et menneske som kan dra de prosessene gjennom fra start til mål, sier Enger. Han regner blant annet med å bruke mer tid på Forsvarets Flysamling på Gardermoen i pensjonisttiden. At han vil bli savnet er det liten tvil om.

– Jeg har sett hvilken betydning Helge har og har hatt for elever og foresatte her i Nannestad. Han er jo ikke bare rektor, men en utrolig varm og omsorgsfull person for alle. Han tar seg alltid tid til en samtale, selv i ekstremt hektiske perioder. Han er kunnskapsrik, samfunnsorientert og nyter stor respekt i kommunen. Samtidig er han lyttende og raus for både store og små. Her er det ikke skremmende å komme til rektor, for å si det sånn. Det blir veldig rart å ikke ha han her og et stort savn. Han er en utrolig trygghet å ha i hverdagen her, sier sekretær Anne Jappée.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no