16. jul
HOLDBART: Tor Johansen og Trond J. Laeng har bygget opp Holdbart.no siden 2015. Nå åpner de stor butikk på Jessheim. Foto: Kjell Brustad
 
Restemat-suksess til Jessheim
Siden 2015 har Thor Johansen og Trond J. Laeng solgt mat som snart går ut på dato. Nå åpner gründerne butikk på Jessheim.

Publisert: 02.aug.2017 12:00
Oppdatert: 02.aug.2017 12:08

Akkurat når butikken åpner vil ikke Trond J. Laeng si så mye om ennå.

– Nei, for det kan fort være skjær i sjøen. Men lokalene er leid, og målet er å åpne en gang i løpet av 2017. Så mye kan jeg si, sier mat-gründeren.

Konseptet bærer navnet «holdbart.no», og har i dag butikker i Vestby og i Fredrikstad. Nå åpnes to nye butikker – en i Skien, og altså på Jessheim.

GYSTADMARKA

Butikken har leid seg inn i 1500 kvadratmeter store lokaler i Gystadmarka, vis-à-vis Toyota og Rema 1000 – i lokalene til Expert. Laeng har tro på beliggenheten.

– Vi trenger mye plass, og vi er en forretning folk gjerne reiser til. Vi er ikke avhengige av å være i en senter, sier han.

– Jessheim er en by i ekstrem vekst. Ullensaker vokser raskere enn noen annen kommune i Norge. Det er et naturlig handelssentrum for et stort omland, og dermed perfekt for oss, sier Laeng.

Han ser for seg at butikken på Jessheim vil betjene kunder fra Hedmark i nord til grensa mot Oslo i sør.

– Konseptet motiverer folk til å reise et stykke for å handle hos oss, sier han.

VILLE BLITT KASTET

Konseptet til forretningen er enkelt nok: De store matprodusentene og leverandørene kaster hvert eneste år om lag 80.000 tonn mat. Det er enorme mengder som bare går til spille. Med lang erfaring fra dagligvarebransjen så både Trond J. Laeng og Thor Johansen at dette verken var bra for miljøet, respekten for maten eller for lommeboka til forbrukerne.

– Dermed gjorde vi avtaler med leverandørene om å kjøpe mat som ellers ville blitt kastet for salg i våre butikker. Det er snakk om mat som snart vil gå ut på dato, eller produkter som har gått ut av sortimentet eller fått ny emballasje og som de store kjedene dermed ikke rekker å få igjennom systemene sine før det er for sent. Hos oss blir disse varene solgt til reduserte priser, sier Laeng.

IKKE FAST SORTIMENT

Utvalget i Holdbart-butikkene er avhengig av hva leverandørene til enhver tid trenger å bli kvitt.

– Vi får gjerne en epost med spørsmål om vi ønsker å ta imot. Hva slags varer varierer hele tiden, sier Laeng.

Han sier at konseptet har fått mye oppmerksomhet. I 2016 omsatte kjeden for 37 millioner kroner, og det ligger an til en pen økning i år.

– Alle mulige mennesker handler hos oss – alt fra de veldig prisbevisste, til miljøaktivister og alle midt imellom. Maten vi selger er like trygg som all annen mat som selges i norske butikker, sier han.

Vi kaster 217.000 tonn

Ifølge matvett.no, matvarebransjens eget nettsted og prosjekt for å redusere matsvinn og kasting av brukbar mat, kaster nordmenn 25 prosent av all maten vi kjøper. Det utgjør om lag 217.000 tonn mat i året. I tillegg kommer om lag 80 tonn med mat som kastes av produsentene og leverandørene til matvarebransjen. 

– Derfor er det ingen av matkjedene som ser på oss som konkurrenter, sier Trond J. Laeng i Holdbart.no. 

– Vi fyller et tomrom og gjør det mulig å selge mat som ellers ville blitt kastet. Ingen er egentlig interessert i å kaste fullt brukbar mat, sier han,

Han sier at det meste av maten vi kjøper har mye lengre holdbarhet enn det som står på pakningen. 

– Det eneste vi ikke selger, er mat som har gått over «Siste forbruksdag». Mat som har «best før»-merking kan derimot trygt spises, sier han.

Fakta Holdbart.no

  • Restemat-kjeden Holdbart.no etablerer seg på Jessheim. 
  • Konseptet er å kjøpe opp mat fra produsenter og leverandører som ellers ville blitt kastet på grunn av kort holdbarhetstid, ny emballasje eller som er gått ut av sortimentet. 
  • Det er gründerne Trond S. Laeng og Tor Johansen som står bak konseptet. Fra før har bedriften butikker i Vestby og Fredrikstad. 
  • I løpet av 2017 åpner to nye butikker: En i Skien og en på Jessheim.

LES OGSÅ: Mye av plastavfallet vi kaster er uegnet eller for skittent til gjenvinning

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no