15. sep
BETINGET. Øvre Romerike tingrett dømte den voldstiltalte mannen til betinget fengsel - dette til tross for at forbrytelsen kvalifiserte til ubetinget fengsel.
 
Skulle hatt ubetinget fengsel - fikk betingent
ØVRE ROMERIKE. Retten innrømmet brudd på Den europeiske menneskerettighets-konvensjon.

Publisert: 24.mai.2017 19:00
Oppdatert: 24.mai.2017 19:05

Mens aktor ville ha mannen dømt til ubetinget fengsel, fant retten ut at det måtte bli en betinget dom fordi rettsapparatet har brukt ett og et halvt år på saksbehandlingen. Dette mener retten selv er et brudd på Den europeiske menneskerettighets-konvensjon (EMK) art. 6.

Den 46 år gamle mannen fra Øvre Romerike har innrømmet at han tok kvelertak på sin stedatter en natt høsten 2015. Dette kvalifiserer i utgangspunktet til ubetinget fengsel, særlig fordi det er vold i nære relasjoner overfor et barn som 46-åringen hadde omsorg for.

UENIGHET

Det skal ha oppstått en uenighet mellom jentas mor og stefaren. Da jenta grep inn, tok stefaren kvelertak på henne.

Mannen var beruset da dette skjedde, men han uttalte i retten at de ikke var til å betvile kona og stedatterens forklaring om hendelsesforløpet. Retten kom til den konklusjon at tiltalte dermed måtte dømmes etter tiltalebeslutningen fordi vilkårene for domfellelse var til stede.

UBETINGET BLE BETINGET

Men det som i utgangspunktet skulle vært ubetinget fengsel, ble i stedet betinget.

I dommen heter det blant annet at ubetinget fengsel i denne saken bør fravikes på grunn av den lange tiden som har gått fra hendelsen fant sted til den kom for retten. Dette kan ikke bebreides tiltalte. Forholdet fant sted høsten 2015 og saken må ha vært ferdig etterforsket kort tid etter.

Saken ble så sendt til tingretten først i juni 2016, hvor den har blitt liggende fram til mai 2017.

«Retten legger til grunn at saken samlet sett har hatt en liggetid på godt over ett år, og dette må anses som brudd på EMK art. 6 om retten til en «rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid».

Dermed ble straffen satt til 45 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

LES OGSÅ: Denne tingretten er dårligst i landet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no