18. jul
 
Ringen er sluttet for gullsmeden
Gullsmed Lars Elstad (70) blir pensjonist. Dermed avsluttes 31 års butikkdrift i Nannestad sentrum. 28. februar blir siste dag gullsmeden åpner dørene.

Publisert: 07.jan.2018 21:00
Oppdatert: 05.jan.2018 12:53

Elstad har imidlertid tro på en lys framtid for næringsutviklingen i sentrum. Selv trekker han seg tilbake og trer inn i pensjonistenes rekker etter 31 år som gullsmed i Nannestad og 54 år i bransjen. Kona Liv, som har arbeidet fast i butikken i Nannestad Torg de tre siste årene, og som ekstrahjelp i hektiske perioder før dette, har gått av med AFP. Nå ser begge fram til blant annet å reise mer.

– Det har ikke blitt mye tid til dette før. Å drive butikk betyr at man blir veldig bundet. Jeg er også glad i å være ute i naturen. Det blir det forhåpentligvis også mer tid til, sier Lars Elstad.

GULL OG SØLV FRA 1964

Han begynte i gullsmedbransjen hos Hroar Prydz, senere Studio Else & Paul, i 1964. I 1987 åpnet han butikk i ATH-senteret i Nannestad sentrum.

– Dette var bare en tilfeldighet. Anker Hansen, som eide bygget, trengte leietakere, og jeg tenkte dette kunne være spennende å prøve. Der ble vi i ti år, helt til senteret skulle bygges om. Da åpnet en ny tilfeldighet seg for oss idet Sparebanken NOR trengte mindre plass og det ble ledige lokaler i bankbygget, forteller Elstad.

Der ble gullsmeden også i ti år.

TIL TORGET

– Da endret sentrum seg på nytt, og butikken vår ble liggende i bakevja igjen. Da ble det ledige lokaler i Nannestad Torg, og vi flyttet dit. Dette var jo også en tilfeldighet. I løpet av 31 år i Nannestad sentrum har vi flyttet butikken to ganger på grunn av utviklingen i sentrum, men kanskje til sammen bare 150 meter. Skal man drive butikk må den være der det er mest folk, sier Elstad.

Han har i tillegg til å drive butikk vært engasjert i gullsmedbransjen med forskjellige verv, og har også vært mangeårig leder for Nannestad handelsstand.

Han har også satt varige spor etter seg. Nannestads ordførerkjede er lagd etter ideer, tegninger og design av Lars Elstad og Ole Kjønstad.

VEMODIG

Han synes det er vemodig å stenge butikken.

– Det blir både vemodig og rart etter så mange år. Det har vært både interessant og morsomt i denne bransjen, og jeg har jo vært innforstått med at denne dagen vil komme. Vi har vært helt avhengige av dyktige medarbeidere, og det har vi hatt hele tiden, og butikken har gått godt i alle årene. Det betyr vel at jeg har gjort noe riktig. Jeg er stolt over hva jeg har fått til. Årsaken til at butikken stenges nå er ene og alene fordi jeg blir pensjonist. Jeg kommer nok til å følge med bransjen videre, sier Elstad.

Han ser til tross for at det akkurat nå er flere ledige næringslokaler positivt på framtida for Nannestad sentrum.

– Det er sterk vekst, og det vil bli mer attraktivt å etablere butikker her. I løpet av noen få år vil det bli flere butikker i sentrum. Det er jeg helt sikker på. Jeg håper jo det kommer en gullsmed igjen også. Det bygges mye, og befolkningsveksten i Nannestad er jo størst i landet, sier Elstad.

Han forteller at han ikke hadde trodd at det skulle gå så lang tid før Gardermo-effekten kom til Nannestad.

– Men den kommer jo for fullt nå, så det kommer til å skje mye positivt i framtida, sier han.

FORTJENER Å BLI PENSJONIST

Linda Ingby Jonassen hos Linda sin café, synes det er et tap for både senteret og Nannestad sentrum at gullsmeden nå stenger dørene.
– Men han fortjener jo å bli pensjonist. Er det noen som virkelig fortjener det så er det Lars, sier hun.
Kafeen holder også til i lokaler i Nannestad Torg, vis-à-vis Gullsmed Lars Elstad.
– Det er synd at det blir et tomt lokale til, men vi håper andre kan komme til etter hvert. Jeg vil også minne om at det er viktig for befolkningen i Nannestad å bruke de lokale tilbudene for å beholde dem, sier Ingby Jonassen.
Også Thomas Andresen, butikksjef hos Nille i Nannestad Torg, synes det er synd at gullsmeden legger ned.
– Men han har holdt på i mange år, og blir pensjonist. Vi håper selvsagt for sentrums skyld at lokalene vil bli overtatt av andre, sier Andresen.

LES OGSÅ: Merker ikke nedgang i eiendomsmarkedet

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AVSLUTTER: 28. februar stenges gullsmedbutikken til Lars Elstad. Da blir han pensjonist. Nå ser han og kona Liv fram til blant annet å kunne reise mer.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no