22. apr
FORNØYD: Else og Knut Haraldsen setter pris på frigjort tid og pen plen med med robotklipperen sin. Foto: Vegard W. Grøtt / NTB scanpix
 
Robotene har overtatt gartnerjobben
En robotgressklipper sparer deg for tid, men hva slags klipper du trenger, avhenger av hagen din. Og husk å passe på pinnsvinene.

Publisert: 08.aug.2017 06:00
Oppdatert: 08.aug.2017 06:44

I hagen til Else og Knut Haraldsen durer det svakt fra «Kaja», som navigerer seg fram og tilbake over plenen.

– Den er kalt opp etter farmoren min. Hun jobbet og jobbet, og klagde aldri. Hun fikk bare jobben gjort. Og det får denne også, sier Else.

«Kaja» ble et nytt familiemedlem for drøyt fem år siden. Hun kan stilles inn på forskjellige programmer, og til vanlig går hun rundt omkring hver dag utenom hviledagen søndag. Hvis paret reiser bort, stiller de henne på et program som klipper litt sjeldnere. De har gravd ned avgrensningstråd rundt hele hagen, og rundt de mange blomsterbedene, så roboten holder seg innenfor plenen. Hvis den dunker borti noe, rygger den bare, og fortsetter på ferden.

– Det er greit å slå gress, men det tar tid og må gjøres når det er fint vær. Nå, når vi har vært borte i 14 dager, ser det slik ut, sier Knut, og slår hånden ut mot en grønn, jevn, tett og cirka 3 centimeter høy plen.

Best i test

Stadig flere nordmenn kjøper robotgressklipper, ifølge innkjøpssjef i Elkjøp, Espen Nordheim.

– Før du velger robotklipper, bør du gjøre flere vurderinger, som størrelsen på gressplenen din, terreng, budsjett og andre faktorer av betydning for ditt behov. Et tips er å lage en plantegning av gressplenen din med eventuelle hindringer, som trær, sandkasse, planter, skråninger med mer, og dimensjonere denne etter beste evne. Da blir det lettere å velge rett modell, sier Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri.

Faktorer å vurdere hvis du skal kjøpe en robotklipper, er blant annet lydnivå, hvor bratte helninger roboten klarer, hvor stort areal den kan klippe – og på hvor lang tid, ladetid, klippehøyde, om den klipper vått gress like godt, kantmodus og om den har tyverialarm, pinkode, barnesikring, automatisk lading og kan styres via en app.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no