19. jul
 
Sårt tiltrengt rustilbud stoppes av 80-sone
JESSHEIM. Kommunen står klare til å investere 37 millioner i et sårt etterlengtet rustilbud. Men fartsgrensen på strekningen stopper hele prosjektet.

Publisert: 27.mar.2017 13:58
Oppdatert: 27.mar.2017 21:04

– Det eneste vi ønsker er å sette ned fartsgrensen med 20 km/t over en strekning på 600 meter fra Liekrysset og forbi Helgebostad. Her har vi en perfekt tomt for formålet med vann og avløp tilgjengelig. Men Statens vegvesen stikker kjepper i hjulene. De kommer riktignok med forskjellige forslag til løsninger, men alle disse vil fordyre og forsinke prosjektet, sier Frps gruppeleder Ståle Lien Hansen, hovedutvalgsleder for helsevern og sosial omsorg.

Siden 2012 har Ullensaker kommune jobbet med å få på plass lavterskelboliger med bemanning for de eldste og kroniske rusmisbrukerne. Det er vedtatt at disse skal lokaliseres på kommunens eiendom Helgebostad – like nord for Liekrysset. Prosjektet er tegnet ut til å kunne huse tolv personer i første omgang – i tillegg til et antall ansatte. Det er bare ett stort problem: Fartsgrensen på fylkesveg 454 ved den aktuelle tomta er 80 km/t. Ullensaker kommune har vært i dialog med Statens vegvesen over lengre tid for å få satt den ned til 60 km/t. Dette ser de ikke ut til å få gjennomslag for. Vegvesenet mener det ikke foreligger gode nok grunner til å redusere hastigheten på den delen av strekningen.

– Dagens fartsgrense fører til stor støybelastning på eiendommen. Nedsatt hastighet ville i tillegg medføre en sikrere atkomst for biltrafikken og et tryggere krysningspunkt for gående. I tillegg er Liekrysset et uoversiktlig kryss, som det vil være hensiktsmessig å senke farten gjennom. Dette vil bidra til at sjansen for trafikkulykker blir lavere, sier Lien Hansen.

LES OGSÅ: Nå tar politikerne støygrep for Lie-folket

«Alle» har jobbet

Saksbehandler, enhetsleder, kommunaldirektør, rådmann og ordfører har over lengre tid jobbet opp mot Statens vegvesen for å få redusert hastigheten forbi Helgebostad. De har foreløpig ikke klart å få gjennomslag.

– Dermed ser det ut til at hele prosjektet må skrinlegges, og at vi heller må finne en løsning på en annen tomt, sier Lien Hansen.

Saken skal opp til behandling på tirsdagens formannskapsmøte. Der skal politikerne ta stilling til hva de ønsker å gjøre videre. Et enstemmig hovedutvalg besluttet i forrige uke å påklage Vegvesenets avgjørelse inn til hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune. På bakgrunn av vegvesenets synspunkter over lengre tid i saken, ser ikke konstituert rådmann Erlend Eggum noen annen mulighet enn å finne en ny tomt for prosjektet.

– Statens vegvesen foreslår flere andre løsninger for å få gjennomført prosjektet. Hvorfor er ikke dette aktuelt?

– Dette vil kreve regulering av annen manns eiendom i form av landbruksareal og avtale om kjøp av grunn, noe som vil fordyre prosjektet og ikke minst ta lengre tid. En fartsredusering 200 meter nordover fra Liekrysset gir ikke en bedre støysituasjon for Helgebostad, da eiendommen ligger 225 meter fra Liekrysset, poengterer Lien Hansen.

LES OGSÅ: - Skal prøve alt annet før vi går til medikamenter

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no