17. aug
TINGRETTEN. Ledelsen i Domstoladministrasjonen i Norge, Jann Ola Berget (ytterst til venstre) og Sven Marius Urke, var nylig på besøk i Øvre Romerike tingrett. Der møtte de sorenskriver Odd Magne Gjerde og
 
Sakene ved tingretten hoper seg opp: Domfelte får strafferabatt
EIDSVOLL. Øvre Romerike tingrett har så lang saksbehandlingstid at mange av de domfelte får strafferabatt.

Publisert: 08.nov.2016 07:32
Oppdatert: 27.jan.2017 14:41

Sorenskriver Odd Magne Gjerde er bekymret over situasjonen ved hans domstol -så bekymret at han nylig inviterte ledelsen for Domstolsadministrasjonen til å komme på besøk. Det er de som sitter på pengesekken fra bevilgende myndigheter. Og det er de som fordeler midlene ut til hver enkelt domstol.

IKKE LOVE NOE

Det kan «lønne» seg for en lovbryter å få saken sin berammet i Øvre Romerike tingrett framfor en annen domstol med lavere eller uten liggetid. Sjansen for at straffen blir mildere ved at man får strafferabatt, er høyere ved vår lokale domstol. Dermed står likhet for loven i fare. Det innrømmer Sven Marius Urke, direktør i Domstolsadministrasjonen. Likevel kan han ikke love Gjerde flere stillinger.

- Nei, det kan jeg ikke love. Øvre Romerike tingrett er ikke i en særstilling til tross for at den har ansvar for et område i stor vekst, i tillegg til hovedflyplassen. Jeg er fullt ut enig i at her trenger de gode og flere ressurser. Nå ligger forslag til statsbudsjett for 2017 i justiskomiteen. Der ligger det ikke an til økning. Tvert om ligger det an til en reduksjon på 10,3 millioner kroner til drift av domstolene, men det er viktig å presisere at det er driftsmidlene som reduseres fordi det totale budsjettet økes grunnet IKT investeringene. Vi skal ha et møte med Justisministeren, og jeg skal ta med meg signalene fra Eidsvoll. Vi ser at saksøkningen her ikke er midlertidig, men varig, og jeg kan love at vi følger med på utviklingen, sier han.

LES OGSÅ: Starter dagen før andre har tenkt en tanke

STRYKET POLITIET

For en tid tilbake ble politiet styrket med flere jurister. Det har muliggjort at færre saker blir henlagt og dermed generert flere tiltaler med påfølgende behandling i rettsapparatet.

- Dette mener jeg er bra, men dessverre har ikke dette blitt fulgt opp med flere stillinger her ved domstolen. Dermed har vi gått fra vondt til verre, sier Gjerde.

- Vi jobber jevnt, trutt og godt, men likevel klarer vi ikke å ta unna. Får jeg tilført en saksbehandlerstilling og en dommer til, vil vi være à jour i løpet av 2018.

Gjerde peker på flere viktige områder som blir rammet av den trange bemanningssituasjonen.

- Barnevernssaker får ikke den prioritet de etter loven skal ha, og vi bryter Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel seks når det gjelder kravet til rimelig saksbehandlingstid.

Han peker også på at de ansatte jobber under et konstant press, på grensen til hva som er forsvarlig arbeidsmiljø, og at situasjonen blir stadig verre.

- Gjør ikke dette inntrykk å høre, Urke?

- Jo, jeg blir påvirket av hva Gjerde forteller, svarer han.

Likevel kan han ikke love å styrke den hardt pressede domstolen med flere stillinger.

LES OGSÅ: Vitnestøtteordningen fungerer svært godt

LES OGSÅ: Dårligst i rettsklassen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no