21. apr
ORIENTERING. Kommunen innkalte seint tirsdag kveld til pressekonferanse for å orienterer om Bårlidal-saken etter at formannskapet hadde sagt sitt. F.v.: Rådmann Knut Haugestad, ordfører John-Erik Vika, virksomhetsleder Thomas Meisfjord og kommunes advokat, Anne Christine Kroepelien.
 
Saksøker entreprenører etter Bårlidal-skandalen
EIDSVOLL. Formannskapet vedtok tirsdag kveld å saksøke to av bedriftene som hadde store oppdrag under byggingen av renseanlegget i Bårlidalen.

Publisert: 30.aug.2016 22:43
Oppdatert: 27.jan.2017 14:28

- Vi går til sivilt søksmål for å få tilbake penger som ikke skulle vært utbetalt, sier rådmannen.
- I tillegg blir en av de to bedriftene politianmeldt.

ANMELDER BEDRAGERI

- Vi mener det er snakk om grovt uaktsomt bedrageri. Dette er noe politiet må etterforske, og det vil ikke påvirke denne spesielle saken, kommenterer kommunens advokat Anne Christine Kroepelien hos advokatfirmaet Mageli.
Kommunen er på sin side stevnet av en tredje entreprenør for å holde tilbake penger. Kommunen har svart med motsøksmål.

TROR PÅ TOSIFRET MILLIONBELØP

Kostnadene ved prosjektet har nå passert 295 millioner kroner, mot et opprinnelig anslag på 129 millioner kroner.
- Det er bevilget i alt 285 millioner kroner til prosjektet, og vi kommer ikke til å gå til kommunestyret for å be om mer penger. Vi har så stor tro på at vi når fram i noen av disse tvistene, at det bør ende opp med tosifret millionbeløp lavere enn 295 millioner, sier rådmann Knut Haugestad.

KRAV MANGLER DOKUMENTASJON

Firmaet Lunder og Aas AS hadde rørleggeroppdragene ved renseanlegget. De blir nå både anmeldt for bedrageri og saksøkt sivilt for at kommunen skal få tilbake penger de mener er overfakturert.
Bedriften har fått utbetalt vel 24,6 millioner kroner, men har krevd 31,2.
- Fakturaene er for dårlig dokumentert, påpeker rådmannen.
Da kommunen holdt tilbake penger, forlot bedriften arbeidsplassen og et annet firma måtte fullføre oppdraget.
Manglende dokumentasjon gjelder også Ø.M. Fjeld AS som sto for selve byggingen.
- Vi har ikke fått se dokumenter som underbygger kravene. Da må kommunen gå rettenes veg for å kunne få se dokumentene, påpeker rådmannen.

KOMMUNEN STEVNET

Den tredje bedriften som er inne i den juridiske prosessen, er Goodtech Enviromental AB som hadde vannentreprisen. Kommunen er stevnet fordi den holder tilbake flere millioner kroner.
- Vi holder tilbake pengene til bedriften har utbedret alle feil og mangler, opplyser kommunen som har fremmet motsøksmål på grunn av arbeidet.
Enda flere bedrifter kan få krav fra kommunen.
- Søksmål mot firmaer vil bli fortløpende vurdert, opplyser rådmann Knut Haugestad.

100 MILLIONER KRONER FOR DYRT

Selv om kommunen, gjennom rettslig forføyning eller ved minnelige avtaler, skulle få redusert kostnadene, står det ikke til å nekte at dette har blitt et altfor dyrt prosjekt.
Svendby Bygg Consult som sto for granskingen av prosjektet, konkluderte med at regninga ble 100 millioner kroner for høy.
Det er en konklusjon som rådmannen ikke motsier.
- Prosjektet har endret karakter, og man må se på hva man nå får i forhold til opprinnelig planlagt. Men det er betalt for mye, medgir han.
- Dette har ikke vært noe mønsterprosjekt. Kommunen har overhodet ikke hatt god styring på prosjektet. Det kunne også vært gjenstand for bedre politisk behandling, sier Knut Haugestad.
- Vi skal betale, men riktig pris, sier ordfører John-Erik Vika.
- Dette skal ikke skje igjen. Vi har innskjerpet rapporteringsrutinene, og i neste kommunestyremøte kommer vi til å sette ned en politisk byggekomité.
Selv om etterdønningene etter byggeskandalen nå begynner å vise seg, er anlegget fortsatt ikke ferdig. Det skulle vært ferdig sommeren 2014, så høsten 2014, nyåret 2015, høsten 2015, og nå skriver vi høsten 2016.
- Anlegget har vært i drift hele tida, men det er ennå ikke helt ferdig, opplyser Thomas Meisfjord som er virksomhetsleder for kommunal drift.
- Vi driver med prøvedrift og kontroller, og har ikke satt noen dato for ferdigstillelse, sier han.

INGEN KOMMENTARER

Daglig leder i firmaet Lunder & Aas as, Bård Aas, sier i en uttalelse til Eidsvoll Ullensaker Blad at han ikke kan kommentere saken på det nåværende tidspunkt.
- Dette er ganske alvorlig for firmaet, og jeg må la våre advokater se på saken, sier han.
- Det var helt ukjent for oss at vi er saksøkt, opplyser Ole Johan Krog som er regionleder for Ø.M. Fjeld Romerike.
- Vi er i sluttoppgjør med kommunen og har dokumentert alle krav. Ut over det har jeg ingen kommentarer på det nåværende tidspunkt, sier han. 

Dette er saken


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no