25. jun
DAM: Den gamle dammen i hagen til Eidsvoll prestegård huser et stort antall småsalamandere. Dammen vil forsvinner når jernbaneutbyggingen tar til. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane Nor.
 
Vellykket tiltak for å redde salamandere
EIDSVOLL. Bane Nor bygde ny salamanderdam ved Eidsvoll prestegård siden de kommer til å ødelegge den nåværende.

Publisert: 27.jun.2017 10:21
Oppdatert: 27.jun.2017 13:22

– Telling viser at salamanderne stortrives i sine nye omgivelser, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Marie Braaten i Bane Nor.

ØDELEGGES AV JERNBANEANLEGG

En gammel dam i hagen til Eidsvoll prestegård blir ødelagt når Bane Nor i 2019 starter byggingen av en ny jernbanetunnel. Derfor ble det i fjor høst anlagt en ny dam et stykke unna.

– Ferske målinger viser at mange småsalamandere allerede har flyttet inn i den nye dammen og bodd seg til, forteller Hilde Marie Braaten.

Bane Nor har brukt mellom 120.000 og 150.000 kroner på ”Operasjon salamander”, og resultatet er oppløftende.

TELLER

– Småsalamanderne søker naturlig etter nye dammer når de gamle forsvinner. Ut fra de ferske tellingene antar jeg at den nye dammen allerede har blitt bosted for et par hundre småsalamandere, forteller naturfaglig konsulent Kjell Sandaas som bistår Bane NOR med tellingen og flyttingen.

Tellingene foregår ved at salamanderne fanges i ruser og deretter slippes ut igjen.

– Vi har også telt småsalamandere i den gamle dammen. Det har vi gjort både i fjor og i år. I fjor brukte vi flere ruser, men gjennomsnittsfangsten er høyere i år, faktisk veldig høy. På bare fem ruser har vi fanget 177 salamandere. Dette tyder på en produktiv dam og at småsalamanderne vil tåle den påkjenningen det tross alt er å måtte flytte. Målet er å skape et salamandersamfunn som klarer seg og kanskje til og med vokser, forteller Sandaas.

– Dyr bestemmer selv hvor de vil bo, for slik er naturen. Men vi er forberedte på å hjelpe dem med å flytte neste sommer. Vi samler dem inn med ruser og frakter dem over til den nye dammen, forteller Sandaas.

Når den nye jernbanetunnelen står ferdig i 2022/23, vil Bane Nor reetablere den gamle småsalamanderdammen i prestegårdshagen.

– Slik kan vi hjelpe til med å ta vare på sårbar natur, sier Sandaas.

 
NY DAM.Koordinator for det ytre miljø i Bane Nor, Linda Taje og naturfaglig konsulent Kjell Sandaas ved den nye dammen på prestegården. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane Nor.
TELLING. Bane Nor fanger salamandere i ruser, teller dem og slipper dem ut igjen. Mange har allerede funnet seg til rette i den nye dammen. Foto: Hilde Marie Braaten, Bane Nor.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no