18. nov
GLEDE: Gleden var stor, både hos ordfører Eianr Madsen og Olav Thon, da Amfi Eidsvoll ble åpnet. Nå kan det bli aktuelt med et samarbeid mellom Olav Thon-gruppen og Eidsvoll kommune for å utvikle Søndre Samfund-eiendommen.Foto Glen Widing
 
Samfundet på Råholt kan bli solgt til Thon
Thon Eiendom kjøpte Folkets Hus i Lillestrøm, utviklet det og ga en del tilbake til eieren som forsamlingslokale. Det samme kan nå skje med Søndre Samfund på Råholt.

Publisert: 24.aug.2018 20:30
Oppdatert: 24.aug.2018 13:13

Forsamlingshuset Søndre Samfund ligger på en fire mål stor kremtomt midt i Råholt sentrum. «Alle» er enige om at noe må gjøres med bygningsmassen. Thon Eiendom peker seg ut til å kunne bli en viktig aktør som er interessert stedet.

Vil VÆRE MED PÅ UTVIKLINGEN

Søndre Samfund var Aps bastion i sørbygda. Før var det arbeiderbevegelsen som eide det. Nå eies stedet av Eidsvoll kommune. I flere år har utvikling og opprustning av den gamle bygningsmassen og tomta stått på kommunens agenda, uten at det forløpig har skjedd noe.

Tron Harald Bjerke er spesialrådgiver for eiendom og konsernledelsen i Olav Thon-gruppen. Han har vært i møte med blant annet varaordfører Einar Madsen, hvor tema var utviklingen av det sentrale Råholt.

– Generelt sett følger vi med på det som skjer rundt våre eiendommer og kjøpesentra landet rundt. Vi ønsker å være med på utviklingen, sier Bjerke til EUB.

Han forteller at Thon-gruppen driver både med bolig- og næringsutvikling og presiserer at de eier «bare» halvparten av Amfi Eidsvoll. Den andre delen eies av Coop Norge eiendom.

– Vi ble bedt om, sammen med senterlederen, å se på en kommunedelplan for Råholt og gi våre kommentarer til denne. Det er jo bra at den legger opp til bymessig fortetting og videreutvikling mellom senteret og stasjonen. Men det må være en romslighet som gir en framtidig utvikling av senteret og andre næringsinteresser. Det må legges opp til armrom, sier han.

FINNE KOMBINASJONER

Bjerke mener at det finnes flere kombinasjoner for bruk/eierskap av Søndre Samfund.

– Bygningsmassen er gammel og lite hensiktsmessig. En løsning kan være at vi utvikler eiendommen og så får kommunen igjen en seksjon som de kan bruke til forsamlingssted og hva de måtte ønske. Dette konseptet ble brukt da vi kjøpte Folkets Hus på Lillestrøm. De som eier stedet, får igjen en seksjon de kan bruke til et ønsket formmål. Det er mange kombinasjoner vi kan se på rundt Søndre Samfund.

– Hva med kinosalen i underetasjen?
– Den er liten i størrelse, og vi drifter ikke kinoer. Vi har bygd mange, men det er ikke vår oppgave å drive. Vi er tilretteleggere, svarer Bjerke.

Han sier at før det blir realisme i planene, må kommunedelplanen for Råholt være på plass.

– Når det skjer, skal det detaljreguleres. Vi må gå i eventuell dialog med kommunen, og se om det kan være fortsatt interesse for samarbeid fra begge parter. Det er ikke en kommunes oppgave å drive boligutvikling, og jeg mener det er naturlig at de tenker samarbeid, sier spesialrådgiveren i Olav Thon-gruppen.

– Det er nevnt at dere har vist interesse for de gamle, kommunale boligene rett på østsiden av Eidsvoll Amfi. Stemmer det?

Bjerke svarer ikke konkret ja eller nei:

– Vi er interessert i alle eiendommer rundt våre sentra. Vi har kjøpt opp to eldre eneboliger i samme område, svarer Bjerke.

Må ha kontrollen

Ordfører John Erik Vika har ikke noe imot at private aktører kommer på banen, men han understreker at utviklingen må gå på kommunens intensjoner.

– Vi må sitte igjen med kontrollen. Kommunen trenger blant annet flere omsorgsboliger og næringsareal. Det er ikke sikkert at OPS lønner seg for kommunen. Vi kan bygge selv og finansiere det med salg av leiligheter, mener ordføreren.

Han er enig med sin varaordfører: Noe må skje snart.

– Den tomta er av stor verdi for kommunen, og vi kunne velge å selge eiendommen for å frigi kapital til andre områder. Stedet kan ikke stå slik i all framtid. Det vil presse seg fram en løsning på ett eller annet vis. Det er fra gammelt av mange følelser knyttet til stedet. Nå venter vi på sentrumsplanen. Uansett må utviklingen av Søndre Samfund politisk behandles, sier ordfører Vika.

LES OGSÅ: Vil gjenopplive Søndre Samfund

Einar Madsen (Ap) frykter stillstand

– Det jeg frykter aller mest, er at det ikke skjer noe i det hele tatt, sier varaordfører Einar Madsen.

Einar Madsen (Ap) er positiv til et samarbeid mellom offentlige og private aktører når Søndre Samfund skal utvikles.

For tre år siden sto Madsen fram i EUB med tegninger og en mulighetsanalyse av hvordan kommunen så for seg Søndre Samfunds utvikling. 

Der lå det til grunn av den gamle bygningsmassen blir jevnet med jorda. Siden den tid har lite eller ingenting skjedd, men nå kan altså Olav Thon-gruppen bli «redningen».

– Jeg er Ap-politiker og Råholt-entusiast og har et stort ønske om at Søndre Samfund fortsatt skal spille en rolle i lokalsamfunnet, sier han.

– Kommunen har ikke selv økonomiske muskler til å ta hele oppgaven?
– Nei, derfor mener jeg at OPS er løsningen, svarer varaordføreren.

Han sier at det er delte, politiske meninger i denne saken.

– Noen vil selge hele greia, mens vi i posisjonen vil at kommunen fortsatt skal være en aktør ved at vi leier tilbake arealer til møtelokaler og andre kommunale tjenester. Vi ønsker at det skal etableres omsorgsboliger i bygget og se på om disse kan erstatte de som i dag er i Kroken. Jeg ønsker å bevare kinosalen, om det er mulig, og utvikle dette til å bli et sosialt samlingssted med kulturbasert næring.

– Hva vil dette koste kommunen?
– Kostnadene blir å leie tilbake de arealene vi ønsker, sier Madsen.

– Hva skjer videre nå, Madsen?
– Områdeplanen for Råholt ligger nå i departementet for endelig behandling. Årsaken er at det har kommet noen innsigelser til planen. Når den er klar, begynner detaljreguleringsarbeidet. Jeg håper det går raskt, svarer varaordføreren.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no