19. jul
TITTELDRONNING: Ti år gamle «Roma» på Minnesund er tidenes mest titulerte sanktbernhardshund i Norden gjennom tidene. Foto: Privat
 
Roma er tidenes mest titulerte sanktberhardshund i Norden
Hun har deltatt på rundt 150 utstillinger i sju land og sikret seg 23 titler. I dag fyller «Roma» fra Minnesund ti år, og kan sole seg i glansen som tidenes mest titulerte sanktbernhardshund i Norden gjennom tidene.

Publisert: 10.feb.2018 12:00
Oppdatert: 09.feb.2018 12:51

Verdens fineste hund er fra Minnesund, sto det i Eidsvoll Ullensaker Blad 30. juni 2010. Da hadde «Roma», som hunden kalles til daglig, nettopp blitt verdensvinner i klassen for korthårede sanktbernhardshunder under World Dog Show i Herning i Danmark.

– Å vinne på verdensutstillingen er det største adrenalinkicket jeg har fått noen gang. Denne kan ikke beskrives, sa matmor Ruth Prøven fra Minnesund til avisen.

Ble stor stjerne

På denne verdensutstillingen, som kan sammenlignes med et verdensmesterskap i idretten, deltok til sammen 19.300 hunder, hvor «Roma» konkurrerte mot hunder fra både Sverige, Danmark, Estland, Tyskland, Nederland, Russland, Polen og Belgia.

Da var Roma bare drøyt to år gammel, og var det første året hun var gammel nok til å starte tittelsankingen.

– Det året tok hun hjem 13 titler, og etter det har det gått slag i slag, sier Prøven.

I dag fyller St. Zamba’s Remember Romance, som hun egentlig heter, ti år. Hun er nå og en grand old lady i bransjen, som kan se tilbake på en eventyrlig karriere hvor hennes utseende har imponert dommere fra alle verdenshjørner.

Erfaren jubilant

– Gjennom disse årene har Roma vist seg å være helt unik, noe hundedommere fra hele verden har sagt seg enig i. Hun fortsetter å vinne til tross for sin høye alder – og i desember tok hun hjem sin tittel nummer 23. Det skjedde i Stockholm, hvor hun ble kåret til Svensk Veteran Vinner 2017, sier Prøven.

Roma deltar nå kun på større utstillinger hvor det er titler å hente.

– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle dukke opp en så fantastisk og unik hund – og det skjer nok aldri igjen. Hun er en «one of a kind», sier matmoren.

Ruth Prøven har drevet med sanktbernhardshunder siden 1992, og driver Kennel St. Zamba på Minnesund.

Frisk og rask Veteran

–Ti år er en høy alder for en sånn rase. Hun er kanskje ikke like rask som før, og en del grå hår har det blitt – men hun henger godt med, er frisk og lykkelig, sier Prøven.

Hun har deltatt på til sammen 150 utstillinger i sju land.

– Ingen sanktbernhardshund i Norden har oppnådd flere titler enn henne – gjennom alle tider!

– I dag blir «dronningen» hedret og feiret med sine to kullsøstre og de andre hundene her på kennelen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no